Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Espanya i Portugal reobren la seva frontera tres mesos i mig després del tancament per la covid-19

ACN Madrid .-Espanya i Portugal han reobert aquest dimecres la seva frontera tres mesos i mig després del tancament per la covid-19. L’acte simbòlic s’ha fet a la frontera entre […]

Avatar
Agències 01/07/2020

ACN Madrid .-Espanya i Portugal han reobert aquest dimecres la seva frontera tres mesos i mig després del tancament per la covid-19. L’acte simbòlic s’ha fet a la frontera entre els dos països, a Badajoz, on el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebut al rei Felip VI, el primer ministre portuguès, António Costa i el president del país, Marcelo Rebelo de Sousa. Després de l’acte institucional on s’han interpretat els dos himnes nacionals i s’ha fet un breu recorregut per la Alcazaba, les autoritats s’han desplaçat per pas fronterer entre Badajoz i Caia al Castell d’Elvas, ja a Portugal. Un cop allà, s’han tornat a interpretar els himnes nacionals i s’ha fet un recorregut per la fortalesa.

La frontera entre els dos països es va tancar el 17 de març en plena pandèmia del coronavirus i s’ha reobert aquest dimecres, uns dies després que s’obrissin també les fronteres de l’espai Schengen el 21 de juny.L’acte vol representar la “represa” de les relacions hispano-portugueses amb qui, segons Moncloa, existeix una “agenda àmplia i profunda” amb reptes compartits. Entre ells, la despoblació, la relació transfronterera, l’emergència climàtica, les interconnexions energètiques i del transport i l’agenda europea.Durant el recorregut a la banda espanyola, s’han pogut sentir crits de “Espanya demà serà republicana”, “Visca la república”, “Visca Espanya” o “Visca el rei”.Amb la reobertura de la frontera amb Portugal, només queden pendents les 15 incloses a la llista elaborada per la UE. Espanya va anunciar ahir que no té data per reobrir-les i que negociarà quan fer-ho cas per cas.El llistat de països europeusEl llistat europeu inclou la Xina, el Japó, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, el Marroc, Algèria, Tunísia, Montenegro, Geòrgia, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Uruguai i Ruanda. També permet la reobertura de fronteres amb països fortament vinculats a la UE com són Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà.Espanya ja permetia la lliure circulació amb Andorra per la seva proximitat. Amb aquesta recomanació la resta dels estats de la UE també podran obrir les portes als andorrans. En el cas de Marroc, el govern espanyol ha reclamat reciprocitat a les autoritats marroquines.“Esperem que mai s’hagi de tornar a tancar” En finalitzar l’acte, Sánchez ha celebrat davant de la premsa l’acord al qual s’ha arribat a la UE amb la llista de països amb els que s’obriran fronteres i ha dit que finalment “s’ha aconseguit una resposta conjunta”. En aquest sentit, ha dit que esperen que en les properes hores el BOE reculli l’acord. “Estem en una qüestió tècnica”, ha precisat. Aquest dimarts, l’executiu va assegurar que l’obertura amb els països de fora de la UE es negociarà cas per cas. Sánchez també ha celebrat la reobertura de la frontera amb Portugal i ha afirmat que espera que mai més s’hagi de tornar a tancar mai més. En aquest sentit, ha traslladat un missatge de “tranquil•litat” a la ciutadania però ha dit que no podem “abaixar la guàrdia” i que cal mantenir les mesures sanitàries. “Hem d’aprendre a conviure amb el virus i començar a recuperar la nostra vida”, ha insistit. El president també ha dit que la crisi de la covid és una “gran oportunitat” per reivindicar el model europeu perquè, tot i que la pandèmia ha estat “terrible”, també ha “salvat moltes vides gràcies a un sistema públic i universal”.