Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Espanya i Andorra acorden iniciar els treballs per establir una nova interconnexió elèctrica internacional

ACN Madrid – L’estat espanyol i Andorra han acordat iniciar els treballs per establir una nova interconnexió elèctrica internacional, ja contemplada a la planificació de la xarxa de transport d’energia […]

Agències 24/02/2023

ACN Madrid – L’estat espanyol i Andorra han acordat iniciar els treballs per establir una nova interconnexió elèctrica internacional, ja contemplada a la planificació de la xarxa de transport d’energia elèctrica del Principat 2021-26. Entre els diversos objectius del document hi figura el reforçament de les infraestructures existents i la promoció de noves instal·lacions que permetin avançar en el camí de la transició ecològica, garantint el subministrament i tenint com a màximes prioritats la protecció del medi ambient i l’eficiència econòmica del sistema elèctric. La nova interconnexió ha de permetre incrementar la capacitat d’intercanvi entre els sistemes elèctrics i poder alimentar les creixents demandes esperades al sistema andorrà.

La posada en marxa de la interconnexió comportarà el desplegament d’un nou doble circuit a 220kV des d’Adrall, a Ribera d’Urgellet (Alt Urgell), a la frontera amb Andorra, l’ampliació de la subestació d’Adrall, així com el posterior desmantellament de l’actual línia de 110kV. Aquest treball serà desenvolupat sota la coordinació dels respectius operadors de transport de la xarxa elèctrica, Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE) i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), garantint en tot moment la màxima protecció mediambiental i de la biodiversitat a les àrees d’actuació.

De forma paral·lela, Andorra continuarà impulsant les infraestructures d’energia renovable necessàries per reduir la dependència energètica, contribuint així a assolir l’objectiu de neutralitat de carboni el 2050. L’acord també estipula que el Principat es beneficiarà en matèria de seguretat i qualitat de subministrament, seguint l’anàlisi fet per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

L’acord s’ha oficialitzat en el marc d’una reunió a Madrid entre la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Democràfic, Teresa Ribera, i la seva homòloga andorrana, Silvia Calvó. La trobada ha permès continuar avançant en el desenvolupament de les infraestructures energètiques comunes, així com també aprofundir en les relacions d’amistat i de bon veïnatge entre ambdós països. Les dues ministres han compartit la situació energètica de cada país i els escenaris de futur en aquest àmbit.