Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Espanya és el segon estat de la UE que rep més finançament del Banc Europeu d’Inversions el 2022, fins als 9.960 MEUR

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – Espanya va ser el segon estat de la Unió Europea que va rebre més finançament del Banc Europeu d’Inversions (BEI) el 2022, fins als 9.960 milions d’euros. La xifra és la mateixa que la de França i només es veu superada per Itàlia, que durant el darrer exercici va captar 10.090 milions d’euros, segons l’informe anual presentat aquest dijous a Brussel·les. La quantitat que va rebre l’Estat equival al 0,76% del seu PIB i representa un augment de l’11% respecte a l’any passat. A Catalunya, les accions del BEI serviran per finançar actuacions com l’ampliació del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, després que el passat mes de juny formalitzés un préstec per 110 milions d’euros.

Un dels darrers moviments que va tancar el BEI al país va ser amb el Banc Sabadell, que al desembre va signar un acord per mobilitzar fins a 336 milions d’euros amb l’objectiu de donar suport a pimes i empreses del sector de l’energia renovable.

Publicitat

També vinculat al sector energètic, Endesa va signar l’abril de l’any passat un nou préstec sostenible de 250 milions d’euros amb el banc per reduir les emissions directes. Precisament els projectes relacionats amb la seguretat energètica i l’economia verda van ser els protagonistes d’aquest 2022.

Segons l’informe presentat aquest dijous, un 50% del finançament que es va mobilitzar el darrer exercici -l’equivalent a 36.500 milions d’euros- va ser per a accions destinades a combatre el canvi climàtic i impulsar la sostenibilitat mediambiental. La xifra suposa assolir abans d’hora els objectius inicials del BEI, que havia proposat arribar a aquest percentatge del 50% el 2025, i suposa una xifra rècord pel que fa a la inversió en termes absoluts.

A més, l’entitat va destinar un total de 17.000 milions d’euros el 2022 per donar suport a projectes que contribueixen a la reducció de la dependència de la Unió Europea de les importacions de combustibles fòssils.

En termes globals, el BEI va mobilitzar recursos per 72.400 milions d’euros el 2022, un 11% més en termes interanuals D’aquests, 62.900 milions es van destinar a països de la Unió Europea, mentre que els 9.600 restants van anar a la resta del món. L’estudi calcula que aquestes xifres permetran mobilitzar al voltant de 260.000 milions d’euros en inversions i crearan 950.000 llocs de treball fins al 2026.

<strong>Resposta al programa d’ajuts massiu dels EUA</strong>

Durant la roda de premsa de presentació de resultats, els dirigents del BEI també han posat de manifest la importància que les diferents institucions de la Unió Europea trobin una solució per fer front al programa d’ajuts massiu dels Estats Units, el ja conegut com a IRA (Inflation Reduction Act). “En un moment en què els Estats Units està impulsant el programa de subsidis més gran de la seva història, és imperatiu que Europa segueix el mateix camí, tant pel bé del planeta com per salvaguardar la competitivitat de les nostres economies”, ha remarcat el president de la institució, Werner Hoyer.

En aquest sentit, Hoyer ha subratllat el compromís del BEI de continuar donant suport als diferents agents econòmics i ha insistit en la necessitat d’incentivar la inversió privada més enllà de la pública.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió