Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Espanya és el quart estat a la UE que més fons addicionals ha destinat a sanitat per la covid-19, segons l’OCDE

ACN Brussel·les.-Espanya és el quart estat a la Unió Europea que més diners addicionals ha destinat a sanitat per la covid-19, segons dades recopilades per l’Organització per a la Cooperació […]

Avatar
Agències 19/11/2020

ACN Brussel·les.-Espanya és el quart estat a la Unió Europea que més diners addicionals ha destinat a sanitat per la covid-19, segons dades recopilades per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en un informe sobre el sistema sanitari a la UE publicat aquest dijous. El govern espanyol hi ha destinat de forma addicional uns 220 euros per persona, només per darrere del Regne Unit (446 euros), Alemanya (302 euros) i Irlanda (274 euros). Les dades no tenen en compte els recursos afegits per les autoritats regionals i locals. De fet, l’OCDE reconeix que les comunitats autònomes han aportat fons “significatius”. Espanya destaca, però, com un dels estats de la UE que, a nivell de capacitat hospitalària, estava menys preparat.

Així, abans de la pandèmia, l’Estat estava per sota la mitjana europea en nombre de llits als hospitals.L’estat espanyol era el quart país de la UE amb menys llits d’hospital per cap, 3 per cada 1.000 habitants. Segons dades prèvies a la pandèmia, d’aquests tres llits de mitjana n’hi havia ocupats 2. Una capacitat hospitalària que contrasta amb països com Alemanya on hi havia 8 llits per cada 1.000 habitants i una ocupació del 75%.L’estat espanyol també està per sota la mitjana europea en llits d’UCI, tot i que no tant a la cua. Té gairebé 10 llits per cada 100.000 habitants. Alemanya també lidera aquest indicador amb gairebé 34 llits d’UCI per cada 100.000 habitants.Fort impacte a EspanyaCom d’altres organitzacions, l’OCDE també conclou que Espanya està entre els estats més afectats per la pandèmia, juntament amb Bèlgica, Itàlia i el Regne Unit. Entre els efectes de la pandèmia al sistema sanitari espanyol, l’OCDE remarca les conseqüències que ha tingut per a metges i infermers.L’OCDE recull en el seu informe que més de 50.000 sanitaris a l’estat espanyol s’han contagiat en la pandèmia i un 57% dels sanitaris a Espanya han patit símptomes d’estrès posttraumàtic. Una càrrega psicològica que no es desmarca de la tònica europea, on també ha estat molt comú aquest tipus d’estrès.