Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Espanya és el novè país receptor de fons sobirans el 2020, amb un 3% de les operacions globals

ACN Madrid.-Espanya és el novè país receptor de fons sobirans el 2020, amb un 3% de la inversió global, segons l’informe de la IE University i ICEX – Invest in […]

Avatar
Agències 03/03/2021

ACN Madrid.-Espanya és el novè país receptor de fons sobirans el 2020, amb un 3% de la inversió global, segons l’informe de la IE University i ICEX – Invest in Spain. La llista està encapçalada pels Estats Units, amb un 30,9% de les operacions. A aquest li segueix la Xina (12,1%), Regne Unit (8,5%), Índia (6,1%), els Emirats Àrabs (4,2%), Singapur (4%), Austràlia (4%) i Alemanya (3%). En la desena posició es troba Rússia, també amb un 3% de les operacions. Els sectors amb més activitat han estat el tecnològic, amb un 25% de les operacions, i els serveis i ciències de la vida, amb un 18% i un 17,6% de les transaccions, respectivament.

Els primers deu països receptors de fons sobirans representen el 79% de les 165 transaccions globals registrades el 2020, per valor de 43.000 milions de dòlars (35.700 milions d’euros).En l’any de la pandèmia, Espanya ha mantingut la capacitat d’atracció d’inversió sobirana i ha millorat la seva posició relativa. Entre gener de 2019 i setembre de 2020, l’Estat ha registrat dotze operacions de nou fons sobirans diferents, per un valor de 1.300 milions d’euros. La inversió s’ha destinat especialment al sector immobiliari i destaca l’entrada d’aquests fons en el capital d’empreses industrials i manufactureres de béns d’equipament per a la indústria automobilística i la renovable eòlica, així com l’interès pel sector alimentari i d’infraestructures. “Els fons sobirans són un inversor de primer ordre a Espanya, no només pel seu volum, sinó perquè la seva presència és estable a llarg termini i està altament alineada amb els objectius de transformació productiva d’Espanya cap a una economia digital i més sostenible”, ha assegurat la secretaria d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, en la presentació de l’informe. La inversió per sectorsEn el segment tecnològic, les inversions es concentren en empreses d’alimentació sostenible, fonts d’energia alternativa, el sector educatiu i les empreses ‘fintech’. Així mateix, els fons sobirans han participat de manera prioritària en les empreses de biotecnologia. Per altra banda, les inversions en solucions de mobilitat han perdut pes. L’informe demostra també una recuperació de les inversions en infraestructures, lligades al gas natural, el transport i les telecomunicacions. El sector immobiliari s’ha mantingut “especialment atractiu” durant el 2020, amb una “forta” inversió en el segment industrial pel creixement del comerç electrònic i una aposta “contracíclica” en oficines i hotels. Per altra banda, la crisi derivada de la pandèmia també ha aixecat “noves barreres reguladores” en països receptors habituals d’inversió i ha plantejat dubtes sobre el desenvolupament futur de les cadenes globals de valor, especialment en sectors estratègics com l’energia o la salut. “La indústria dels fons sobirans ha mantingut el rumb de llarg termini en mig de les grans turbulències internacionals i domèstiques de l’any de la pandèmia. Es manté la inversió en fonts d’energia alternativa, empreses d’alimentació innovadores, tecnològiques i projectes de biotecnologia. Tot i això, la crisi ha mostrat la seva cara més dura en la caiguda de valor total de les operacions i en el fre del nombre de fons que participen en les operacions de ‘venture capital'”, ha manifestat el director del Sovereign Wealth Research de l’IE Center for the Governance of Change de l’IE University, Javier Capapé.