Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Escrivá confia a aconseguir un acord en pensions “molt pròximament” que asseguri un sistema “equitatiu i sostenible”

ACN Barcelona – El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, confia a tancar la negociació de la reforma de les pensions “molt pròximament” i incloure-hi factors que […]

Agències 23/02/2023

ACN Barcelona – El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, confia a tancar la negociació de la reforma de les pensions “molt pròximament” i incloure-hi factors que millorin la situació de les persones amb menys cotització al final de la seva carrera. “Hem d’assegurar un sistema de pensions que no només sigui suficient i més equitatiu, sinó també sostenible”, ha declarat a la premsa a Barcelona. En aquest sentit, preveu aplicar canvis en temes com les “llacunes” en l’historial laboral o l’exclusió del càlcul de la pensió dels anys amb pitjor salari. També, ha apostat per fer un model que compleixi amb les recomanacions del Pacte de Toledo i ajudi als contribuents amb vides professionals més “volàtils”.

“Després del que va passar amb la reforma laboral els agents socials ens han demanat que no només tanquem (l’acord) amb ells sinó que també ho fem en l’àmbit polític”, ha reconegut el ministre en declaracions a la premsa després d’un acte al Col·legi d’Economistes de Catalunya. D’altra banda, ha destacat que també cal coincidir en la interpretació dels objectius amb la Comissió Europea, que està seguint de prop aquest assumpte a tots els països membres.

“En el tema de les pensions hi ha interessos per fer l’efecte que el sistema no és sostenible”, ha lamentat Escrivá durant l’acte al col·legi. Davant d’aquesta impressió, ha asseverat que l’acord que s’està avançant entre patronals, sindicats i administracions assegura la “sostenibilitat “del sistema de cara a les “dues dècades vinents”. D’altra banda, ha ressaltat que també s’està reduint el dèficit de la Seguretat Social que, segons ha dit, ha passat de l’1,7% del 2018 al del 0,5% de l’any passat.

Davant el degà del col·legi, Carles Puig de Travy, Escrivá ha defensat també donar un major poder als organismes independents com l’Airef, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal. “Continua havent-hi un dèficit a Espanya d’avaluació de polítiques públiques”, ha lamentat. En aquest sentit, ha defensat que aquesta labor sigui un element central de la seva funció. “És molt important reforçar les institucions fiscals independents”, ha afegit abans de comparar la seva tasca amb la labor més continuada d’anàlisis dels bancs centrals.