Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Esade preveu que el nombre de treballadors en ERTO es mantingui almenys fins a finals del primer semestre

ACN Barcelona.-Esade preveu que el nombre de treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) es mantindrà almenys fins a finals d’aquest primer semestre. Segons l”Informe Econòmic i […]

Avatar
Agències 10/02/2021

ACN Barcelona.-Esade preveu que el nombre de treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) es mantindrà almenys fins a finals d’aquest primer semestre. Segons l”Informe Econòmic i Financer’ presentat aquest dimecres, la institució estima que entre 600.000 i 800.000 persones seguiran en ERTO a tot l’Estat, una forquilla que no varia respecte a les xifres actuals. Segons dades del govern espanyol, l’Estat va tancar 2020 amb unes 780.000 persones en ERTO, tan sols un 5% menys respecte al tercer trimestre. En aquest sentit, l’informe subratlla que el manteniment d’aquests llocs de treball comportarà una despesa “no contemplada” i defensa que els ERTO no poden ser una mesura que s’estengui “indefinidament”.

Si bé defensa que han resultat “imprescindibles” per fer front a la desocupació, Esade afegeix que “en un moment o altre” s’haurà de dur a terme la “reassignació” d’una part dels treballadors en ERTO cap a altres sectors amb més activitat i creació d’ocupació.Per altra banda, l’informe preveu un creixement de l’economia espanyola del 5,9% pel 2021, un dels més elevats de la zona euro, però inferior a l’estimació del govern espanyol (+7,2%). L’estudi, a més, també recorda que l’Estat ha sigut una de les economies més castigades per la crisi de la covid-19, amb una caiguda del PIB de l’11,1% en termes interanuals. Malgrat el fort creixement que es preveu, Esade alerta que la recuperació a l’Estat serà “més complexa” respecte a altres economies per una “excessiva” dependència del sector serveis, així com un elevat nombre de petites empreses amb dificultats i la forta incidència que ha tingut la pandèmia al territori.En paral·lel, l’estudi apunta al “repte” que suposarà el repartiment dels fons ‘Next Generation EU’ i defensa la necessitat d’una “planificació fiscal a mitjà termini” per poder gestionar-les de forma adequada. “És necessari reduir el deute i tenir marge per poder implementar altres polítiques econòmiques que seran necessàries per al futur”, apunta l’informe.En relació amb aquest darrer punt, Esade celebra que el Banc Central Europeu hagi activat la clàusula que permet un increment del dèficit públic, però també recorda que les noves polítiques fiscals poden comprometre la recuperació de l’economia a mitjà i llarg termini. De car a 2021, la institució calcula que el dèficit públic a l’Estat serà del 5,9%.