Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Es posa en marxa una prova pilot a l’L5 i l’L4 per gestionar la densitat de passatgers al transport públic en pandèmia

ACN Barcelona.-Barcelona participa des d’aquesta setmana en la prova pilot del projecdte Co-Aps, una aplicació que informa de la densitat de passatgers al transport públic per reduir la propagació de […]

Agències 02/12/2020

ACN Barcelona.-Barcelona participa des d’aquesta setmana en la prova pilot del projecdte Co-Aps, una aplicació que informa de la densitat de passatgers al transport públic per reduir la propagació de la covid. S’ha posat en marxa a les línies L5 i L4 de metro, així com a Istanbul, Karditsa i Sofia. L’aplicació ha estat desenvolupada pel grup de recerca Data Management (DAMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l”spin-off’ Sparsity Technologies. L’aplicació implementa una tecnologia mòbil per recopilar dades d’usuaris anònims en temps real. Les dades permeten saber quina és la densitat al transport, ajudant a gestionar l’ocupació i donant informació als passatgers per poder prendre decisions informades abans i durant el seu viatge.

Quan s’utilitza Co-Aps, es demana a usuaris i usuàries que proporcionin informació en temps real del transport públic, mitjançant diversos jocs, com per exemple respondre a preguntes sobre quina ocupació té una estació específica o quin percentatge de passatgers porta màscares.Les persones que interactuen amb l’aplicació podran acumular punts que es podran bescanviar per bitllets de transport públic, o descomptes en serveis. Per poder optar a un premi s’han de resoldre com a mínim deu dels reptes que es plantegen en accedir a l’app. Juntament amb la informació proporcionada pels passatgers, en aquesta prova pilot s’utilitzaran dades com el pes dels vagons, el nombre de passatgers a les estacions i les dades de fonts multitudinàries proporcionades per TMB, que utilitzarà aquesta informació per planificar la freqüència dels trens.La prova pilot durarà fins a finals d’any i es realitzarà en diverses estacions centrals de l’L5 i l’L4. El DAMA coordina el projecte a Barcelona, que es desenvolupa juntament amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i altres participants europeus. El projecte Co-Aps està finançat per l’EIT Urban Mobility, una iniciativa de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia.