Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Es manté l’estat de prealerta de sequera a Catalunya malgrat les pluges dels últims dies

ACN Barcelona – L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha anunciat aquest dijous que manté els embassaments de Catalunya en estat de prealerta de sequera, malgrat que alguns hagin guanyat volum […]

Agències 31/03/2022

ACN Barcelona – L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha anunciat aquest dijous que manté els embassaments de Catalunya en estat de prealerta de sequera, malgrat que alguns hagin guanyat volum d’aigua per les pluges dels últims dies. L’ACA ha precisat que no s’imposaran restriccions i que de moment s’opta per altres mètodes, com la dessalinització, per combatre l’actual sequera. L’únic lloc on hi ha estat d’alerta és a l’Alt Empordà, on 22 municipis seguiran patint restriccions en l’ús d’aigua ja que l’aqüífer (aigua subterrània) que l’abasteix se situa ara mateix a 16,67 metres per sobre del nivell del mar. En aquests pobles gironins el consum d’aigua està limitat a 250 litres per dia i habitant.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat la situació de la sequera als embassaments de Catalunya i ha decidit que no s’apliquin canvis ni restriccions en els consums d’aigua. Així, Catalunya es manté en estat de prealerta respecte a un possible escenari de desabastiment d’aigua.

Les mesures que les autoritats volen prendre, doncs, van encaminades a l’ús de la dessalinització, la posada a punt dels pous de sequera i l’aigua regenerada i la preparació dels primers bans municipals.

On continua l’estat d’alerta és a 22 municipis de l’Alt Empordà, en concret aquells que reben el subministrament d’aigua de l’aqüífer dels rius Fluvià i Muga, que es troba a 16,67 metres per sobre del nivell del mar. Un volum que, tot i que és superior als 15,4 metres que hi havia a l’octubre, l’ACA considera insuficient per retirar les restriccions que ara mateix estan vigents a la zona: limitació d’us d’aigua a 250 litres per persona i dia i estàndards màxims en usos com el reg agrícola (obligat a fer una reducció d’us del 25%) o l’aigua emprada per la ramaderia (que s’ha de reduir un 10%).

Malgrat que es manté l’estat de prealerta, l’ACA reconeix que les pluges recents han millorat l’estat d’alguns embassaments, com els de l’àmbit del Ter Llobregat, que han crescut un 1% (del 56 al 57% del volum) o el de Darnius Boadella, que a principis de març estava al 40% de la seva capacitat i ara se situa a prop del 63%.