Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

ERC reclama el traspàs a les autonomies de la gestió del bo cultural per a joves

ACN Madrid – ERC ha reclamat el traspàs a les comunitats autònomes de la gestió del bo cultural per a joves. El grup parlamentari republicà ha registrat una proposició no […]

Agències 10/02/2023

ACN Madrid – ERC ha reclamat el traspàs a les comunitats autònomes de la gestió del bo cultural per a joves. El grup parlamentari republicà ha registrat una proposició no de llei al Congrés que insta el govern espanyol a cedir a la Generalitat l’administració de l’ajuda de 400 euros per a persones que facin 18 anys. En el text, ERC argumenta que el foment de la cultura és “competència exclusiva” del Govern i denuncia que la gestió del bo feta fins ara pel Ministeri de Cultura ha estat un “fracàs”. Els republicans assenyalen que la decisió del Tribunal Suprem d’anul·lar l’exclusió de les curses de braus del catàleg del catàleg de serveis finançats pel bo ho torna a evidenciar i mostra les “incongruències” de l’Estat.

“Davant tota aquesta situació, s’obren oportunitats per transformar aquesta política, que conceptualment és positiva, en una política realment útil al servei de la ciutadania”. D’una banda, ERC sosté que el fet que sigui una administració més pròxima al ciutadà qui gestioni el bo pot millorar el nombre de persones que sol·liciten l’ajuda, ja que “menys de la meitat dels joves amb dret” la van demanar als Països Catalans.

De l’altra, els republicans recorden que a Catalunya les curses de braus estan prohibides des de 2010. “Per tant, es dona la situació que per complir amb la voluntat d’exclusió de les curses de braus per beneficiar-se del bo cultural jove és imprescindible el traspàs de la gestió de l’ajuda a les comunitats autònomes”, diu el partit.

La proposició no de llei registrada per a ser debatuda en la comissió de Cultura de la cambra baixa també demana ampliar el pressupost previst per al 2024 en la quantitat no executada d’aquesta partida el 2023.