Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

ERC reclama al Congrés retallar el finançament dels programes d’armament per destinar-los a l’àmbit social

ACN Madrid .-ERC ha registrat una proposició no de llei al Congrés reclamant retallar el finançament dels programes d’armament i I+D+I Militar i “calendaritzar la seva desaparició” per alliberar recursos […]

Avatar
Agències 12/06/2020

ACN Madrid .-ERC ha registrat una proposició no de llei al Congrés reclamant retallar el finançament dels programes d’armament i I+D+I Militar i “calendaritzar la seva desaparició” per alliberar recursos per a “programes socials”. La formació també exigeix la devolució de tots els crèdits realitzats en l’àmbit de la I+D+I militar i concentrar la inversió en investigació civil. La proposta també enviar informes a la Comissió de Defensa sobre l’evolució d’aquestes programes incloent les quantitats percebudes i el destí dels fons, així com els responsables de les adjudicacions i els costos de finançament.

Esquerra recorda que aquests programes van néixer l’any 1998 durant el govern de José María Aznar per potenciar la indústria de defensa. “L’objectiu era mantenir aparentment auster el pressupost de Defensa, mentre altres ministeris amagaven la despesa militar, i mentre s’engrandien les dades d’inversió pública en I+D, que en aquell moment relegava l’Estat espanyol a la cua dels països de l’OCDE””, asseguren. Entre el 1998 i el 2016, afegeixen, “Indústria va facilitar crèdits a interès zero en concepte d’I+D a empreses d’armament per valor de 17.487 MEUR, atribuïbles a 24 projectes”.