Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

ERC reclama a la presidència de l’Eurocambra que reconegui “urgentment” la immunitat de Junqueras

ACN Estrasburg.-ERC ha demanat a la presidència del Parlament Europeu que reconegui “urgentment” la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat. En una carta, l’eurodiputada Diana Riba demana que es prenguin […]

Avatar
Agències 03/07/2019

ACN Estrasburg.-ERC ha demanat a la presidència del Parlament Europeu que reconegui “urgentment” la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat. En una carta, l’eurodiputada Diana Riba demana que es prenguin “les mesures oportunes per confirmar la immunitat” de Junqueras d’acord amb l’article 8 del reglament intern de l’Eurocambra. Riba defensa que Junqueras té “tots els seus drets polítics intactes” i que el seu nom estava inclòs a la llista de proclamació de resultats de les europees publicada al BOE el 14 de juny. “Condicionar la garantia d’immunitat prevista pel reglament del Parlament Europeu a la consecució de determinats tràmits de dret intern produiria una distorsió injustificada del sistema de protecció previst en el dret de la Unió”, denuncia Riba a la missiva, dirigida a Antonio Tajani.

En aquest sentit, Riba argumenta que si la immunitat es condiciona al compliments d’uns tràmits interns, “un Estat podria simplement evitar l’efectivitat de la normativa que permet al parlamentari europeu assistir a les sessions de la cambra i desenvolupar les seves funcions”. En altres paraules, que si l’Eurocambra no actua, un Estat pot ‘de facto’ bloquejar la immunitat impedint als parlamentaris europeus electes fer determinats tràmits –com en el cas de Junqueras, que no va ser autoritzat a sortir de la presó per acatar la Constitució i recollir les credencials. Com ja van fer Carles Puigdemont i Toni Comín en la seva carta a Antonio Tajani a finals de juny, ERC exigeix també que es garanteixi la immunitat de Junqueras en base al reglament. En el cas dels eurodiputats electes de Lliures per Europa, la presidència de la cambra va rebutjar prendre mesures i va assegurar que els seus noms no constaven a la llista oficial enviada per l’Estat espanyol a la institució. Arran d’això, els seus advocats van presentar un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va denegar garantir-los de forma cautelar la presència al plenari però ara haurà d’entrar a fons en el cas. A la carta, Riba lamenta que el Parlament Europeu s’ha constituït a Estrasburg “amb només 748 eurodiputats” per l’absència de Junqueras, Puigdemont i Comín. “Això representa una anomalia i menyscaba la legitimitat democràtica d’aquesta cambra”, lamenta l’eurodiputada d’ERC, que és hores d’ara l’única independentista catalana que pot exercir en plenes funcions a Estrasburg.