Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

ERC, PSC, CUP i comuns fixen com a repte de les esquerres l’impuls de polítiques de transformació “real”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els quatre grups progressistes amb presència al Parlament, ERC, PSC, CUP i comuns, han fixat com un dels principals reptes de les esquerres a l’actualitat la necessitat d’impulsar polítiques transformadores “reals”. La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) ha reunit Oriol Junqueras, Ferran Pedret, Jéssica Albiach i Maria Sirvent per debatre sobre quin ha de ser el paper de les esquerres en el context de crisi actual. Tots quatre han coincidit en admetre que tot i que tant a Catalunya com a l’Estat els governs són majoritàriament d’esquerres, no s’està impulsant “una agenda de transformació”. Amb tot, les polèmiques sobre la candidatura dels Jocs d’hivern i l’actuació policial a Melilla han enfrontat els quatre partits.

Durant el debat tant Albiach com Sirvent han assenyalat el “panorama desolador” de les esquerres, que han assegurat que estan “en crisi”. Des de la CUP han remarcat que cal un nou model productiu i de consum i el control dels serveis estratègics, tot i que Sirvent ha subratllat que dins del marc de l’estat espanyol no es pot fer polítiques transformadores de veritat. “Cada vegada que s’intenta fer una política que respongui a les necessitats de la gent els poders econòmics fan xantatge i s’hi sucumbeix”, ha lamentat.

Publicitat

Per la seva banda Albiach ha posat de relleu les “contradiccions” dels comuns dins el govern espanyol amb el PSOE però ha remarcat que el seu objectiu és “tibar perquè es faci polítiques més ambicioses”. En aquest sentit ha demanat als grups progressistes “remar” al seu costat per aconseguir polítiques progressistes. Com a exemple de política transformadora en un context de crisi, Albiach ha apostat perquè es reguli el preu dels productes bàsics. Amb tot, ha lamentat que tant el PSOE a l’Estat com ERC i Junts a Catalunya tenen “por” de governar “sense el suport de les elits” i per tant no engeguen una agenda transformadora.

Al seu torn, Pedret ha situat com a repte aconseguir que l’esquerra dibuixi un horitzó “no només desitjable sinó viable”. Al seu parer, cal un “rearmament ideològic i organitzatiu” de les esquerres, que creu que ara no hi és perquè s’actua només “a la defensiva”. En aquest sentit ha remarcat que si només es potencia la “por” a l’assalt al poder per part de la dreta no donarà fruits, perquè “el temor és molt poc mobilitzador i fins i tot paralitzant”. “Si no som capaços d’oferir un horitzó desitjable i que la gent vegi viable estem venuts; hem de treure’ns les pors del damunt”, ha dit.

Junqueras ha coincidit amb Pedret que cal evitar el discurs de la por i ha afegit que “és inútil recrear-se en el pessimisme” perquè “no ajuda a conquerir futurs millors”. En l’àmbit econòmic i després dels retrets dels comuns, Junqueras ha replicat a Albiach que l’executiu català ha impulsat més mesures de fiscalitat que “el govern progressista i simpàtic” de l’Estat.

<strong>Actuació policial a Melilla</strong>

D’altra banda, un tema polèmic que ha enfrontat els partits és l’actuació policial a la frontera de Melilla, que va acabar amb 37 migrants morts. Sirvent ha criticat que des del PSOE no s’hagi condemnat els fets, sinó que Pedro Sánchez avalés la gestió del cas, i ha acusat el PSC de “no ser d’esquerres”. Per la seva banda, Albiach ha marcat distàncies amb la posició del PSOE al govern espanyol i ha insistit que des de Podem s’ha denunciat “l’assassinat” dels migrants.

Al seu torn, Pedret ha evitat valorar el cas concret que va desembocar en la mort de 37 persones però ha admès que cal “una aproximació més humanitària” a la migració en clau europea. “Ens escandalitzem amb el mur de Donald Trump però l’aproximació europea no és millor”, ha assenyalat. Pedret també ha dit que el “sorprèn” la “poca sensibilitat de l’opinió pública” en relació a la immigració per raons humanitàries del Sudan en comparació amb la d’Ucraïna arran de la guerra, i ha assenyalat que aquest és un dels punts que vol explotar l’extrema dreta.

<strong>Jocs d’hivern i “macroprojectes”</strong>

Un dels temes que més ha provocat més retrets creuats durant el debat és la candidatura als Jocs d’hivern del 2030. Després que davant la falta d’acord entre Catalunya i l’Aragó el COE donés el projecte per mort però el Govern de la Generalitat mantingui la intenció de redactar el projecte tècnic, tant Albiach com Sirvent han aprofitat el debat per retreure a ERC que donin suport al “macroproejcte” tot i ser un partit d’esquerres. Junqueras, que no ha volgut entrar a la polèmica, ha dit que algunes edicions dels Jocs Olímpics històricament s’han celebrat en països governats per partits d’esquerres i ha posat en dubte que el projecte no pugui ser liderat per un govern progressista.

Al seu torn, tant Albiach com Sirvent li han retret que segueix sense haver-hi un informe amb l’impacte dels Jocs al territori i han recordat que no se sap del cert si el 2030, amb el canvi climàtic, al Pirineu hi haurà neu. “No és d’esquerres; les infraestructures que es construiran no seran pensades per a la gent, fomentaran un turisme ‘low cost’, no seran escoles ni hospitals, ni generaran feina estable al Pirineu; els Jocs seran en context d’emergència climàtica i no representaran un canvi ni una transformació del model productiu, així que no, no és una política d’esquerres”, ha conclòs Albiach.

En la mateixa línia, Sirvent ha retret a ERC que doni suport al Hard Rock al Camp de Tarragona, però també ha recriminat als comuns el seu suport a la Copa Amèrica de Vela a Barcelona.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió