Dijous, 25 de febrer de 2021 - Edició 945
La República

ERC, JxCAT, PDeCAT, CUP, PNB, Bildu, Compromís i BNG no assisteixen a l’acte institucional del 23-F

ACN Madrid.-L’acte institucional del 23-F que té lloc aquest dimarts al Congrés dels Diputats presidit per Felip VI no comptarà amb la presència de representants d’ERC, JxCat, PDeCAT, PNB, Bildu, […]

Avatar
Agències 23/02/2021

ACN Madrid.-L’acte institucional del 23-F que té lloc aquest dimarts al Congrés dels Diputats presidit per Felip VI no comptarà amb la presència de representants d’ERC, JxCat, PDeCAT, PNB, Bildu, CUP, Compromís i Més País. Sí que hi assistiran els representants de Podem, amb Pablo Iglesias al capdavant. Durant l’acte el rei Felip VI pronunciarà un discurs sobre aquells esdeveniments on el seu pare –ara als Emirats Àrabs- va tenir un paper destacat. ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Bildu i BNG han presentat una proposició no de llei conjunta on insten el govern espanyol a desclassificat ja els arxius del 23-F.

L’acte institucional començarà a la una i hi seran presents el rei Felip VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la plana major del seu govern, a més del president del CGPJ, Carlos Lesmes, i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.La majoria dels socis del govern de Pedro Sánchez se n’han desmarcat adduint que l’acte només serveix per blanquejar la monarquia espanyola. ERC, JxCAT, PDeCAT, CUP, Bildu, i BNG han presentat un manifest on afirmen que el règim del 78 i els pilars que el sostenen “són el cadenat que impedeix que la ciutadania catalana, basca, gallega i les classes populars de l’Estat avancem cap a un escenari democràtic basat en la llibertat nacional i la justícia social”. Segons aquestes formacions, mentre l’Estat se segueixi aguantant sobre els mateixos estaments polítics, judicials, policials i monàrquics de fa 40 anys “ni existirà normalitat democràtica ni aquest Estat podrà ser considerat com una democràcia plena”.Les mateixes formacions han registrat una proposició no de llei perquè es desclassifiquin els documents del 23-F i “es conegui amb exactitud cada document, gravació i informació significativa” sobre els “autèntics esdeveniments” del 23-F, perquè “més enllà de la versió oficial, hi ha indicis fonamentats que el cop del 23-F” va ser “una operació d’Estat per salvar el règim del 28”. “L’elefant blanc” de Joan Carles IEl portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, el diputat de JxCAT Jaume Alonso-Cuevillas, han fet referència al paper del rei Joan Carles I com a “elegant blanc” del cop d’Estat, igual que el diputat del PNB Aitor Rego, que ha afirmat que hi ha “dubtes” sobre l’actuació del monarca.