Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

ERC insta els partits a comprometre’s a no acceptar els vots després de les municipals de qui promou discursos d’odi

ACN Barcelona – ERC ha instat la resta de partits a signar un document en què es comprometin a no pactar ni acceptar els vots de formacions que “promoguin discursos […]

Agències 16/03/2023

ACN Barcelona – ERC ha instat la resta de partits a signar un document en què es comprometin a no pactar ni acceptar els vots de formacions que “promoguin discursos d’odi” per a guanyar l’alcaldia després de les eleccions municipals. Tot i que al document no es fa cap referència explícita, els republicans engloben en aquesta categoria formacions com Vox, el PP, Cs o Valents. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, diu que el document ha de servir perquè la ciutadania tingui clar el posicionament dels partits. “No pots erigir-te en un partit que lluita contra el feixisme i després acceptar-ne els vots”, ho ha reblat. ERC també ha recordat que, en els anteriors comicis, l’alcaldessa i candidata de BComú, Ada Colau, va acceptar els vots de BCNCanvi de Manuel Valls.

ERC creu que cal que “tots els partits democràtics que defensen els drets fonamentals” se sumin al compromís i que facin públic que no arribaran a acords amb l’extrema dreta, i que tampoc acceptaran els seus vots.

Tots els alcaldables d’ERC subscriuran el compromís i el compartiran amb la resta de candidats dels altres partits en l’àmbit municipal perquè s’hi puguin adherir. Així, es podria donar la circumstància que una mateixa formació política se sumi a aquest cordó sanitari promogut per ERC en un municipi i que en quedi fora en un altre.

El compromís no fa referència a cap formació en concret. Vilalta apunta que no volen ser ells qui assenyalen “qui ni què”. De totes maneres, veu “evident” que Vox és una de les formacions que fa discursos d’odi “de manera desacomplexada”, però que el PP “és el partit de Xavier Garcia Albiol” a Badalona. “Els qui vulguin sumar-se quedaran compromesos amb els valors de la lluita antifeixista, contra el populisme, la xenofòbia i la criminalització de certs col·lectius”, ho ha resumit. Alhora, també han fet referència a Valents o a Cs.

L’alcaldable dels republicans a Barcelona, Ernest Maragall, ha recordat que Colau va acceptar els vots de Valls per ser investida el 2019. “És incompatible sostenir que la ciutat és la capital dels drets i acceptar una conxorxa de vots antidemocràtics per arribar a conquerir l’alcaldia de la ciutat”. Alhora, s’ha dirigit als candidats de JxCat i el PSC, Xavier Trias i Jaume Collboni, per demanar-los que “assumeixin” aquest compromís” i “diguin avui que no acceptaran aquests vots”.

A la roda de premsa, tant Maragall com els candidats a l’alcaldia de l’Hospitalet de Llobregat, Jaume Graells; de Cornellà de Llobregat, Raquel Albiol; de Mataró, Pim Camprubí; i de Viladecans, Bàrbara Lligadas, han signat el compromís.

<strong>Els compromisos del document</strong>

El document demana reforçar els discursos d’inclusió; no normalitzar ni legitimar l’acció política de formacions d’extrema dreta i rebutjar qualsevol manifestació de violència verbal, física o psicològica. També treballar conjuntament amb els partits per coordinar l’acció i donar resposta als discursos d’odi i vetllar perquè les eleccions del 28 de maig “siguin espais lliures de qualsevol mena de discriminació i assetjament per raó d’origen o cultura”. Finalment, els signants es comprometen a “no acceptar els vots de cap força que promogui els discursos feixistes per guanyar l’alcaldia” ni “normalitzar la seva presència al ple ni votar les seves propostes i mocions”.