Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

ERC i comuns urgeixen el PSC a no plantejar “més excuses” i tancar un acord de pressupostos

ACN Barcelona – La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i la presidenta d’ECP al Parlament, Jéssica Albiach, urgeixen el PSC a no plantejar “més excuses” i tancar un acord de pressupostos. […]

Agències 27/01/2023

ACN Barcelona – La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i la presidenta d’ECP al Parlament, Jéssica Albiach, urgeixen el PSC a no plantejar “més excuses” i tancar un acord de pressupostos. En entrevistes a ‘Ser Catalunya’, la també secretària general adjunta dels republicans ha situat el pacte a la setmana que ve i ha defensat que està “molt encarrilat” després que ERC hagi acceptat la B-40 plantejada pels socialistes. “Segur que queden serrells però no són un impediment. Demanem un acord el més ràpid possible”, ha afegit. Per la seva banda, Albiach ha lamentat que el PSC hagi “bloquejat” els pressupostos. “Més que esculls, està plantejant excuses”, ha dit.

Després que ERC votés aquest dijous a favor del punt de la moció del PSC sobre el tram del quart cinturó entre Sabadell i Terrassa, Vilalta ha defensat que “no caldria esperar més” i que “és el moment de fer l’acord definitiu”. Així doncs, ha instat els socialistes a fer un pacte “el més ràpid possible” tot i que el primer secretari del PSC, Salvador Illa, va situar la represa de les negociacions a dilluns.

Pel que fa al canvi de posició sobre la B-40, Vilalta ha assegurat que es tracta d’una “decisió col·lectiva” que s’ha pres després de parlar amb els membres del partit al Vallès, amb el conseller de Territori, Juli Fernàndez, que històricament s’hi ha manifest en contra i també amb el grup parlamentari. “No és el nostre model però creiem que el bé és superior: que Catalunya disposi de pressupostos”, ha insistit.

“No deixem passa un dia més. Si pot ser la setmana que bé, som-hi. És responsabilitat de tots. Ens hem mogut i hem superat aquest escull. Que no vinguin amb més excuses ni apareguin més murs. Ho tenim molt encarrilat i creiem que sí, que la setmana que ve hem de tenir pressupostos”, ha resumit.

Per la seva banda, Albiach ha qualificat “d’al·lucinant” que ERC canvi de posició amb la B-40 sense tenir garantit un acord de pressupostos amb el PSC. I ha afegit que no sap per què els republicans han actuat d’aquesta manera. I és que el moviment d’aquest dijous, segons Albiach, “ha tensat” molts votants d’ERC i el partit tindrà dificultats per explicar-ho als seus electors.

La líder dels comuns al Parlament ha explicat que el seu partit no té un acord d’investidura ni de legislatura amb ERC sinó un acord pressupostari. I, per aquest motiu, ha defensat que el canvi de posició dels republicans sobre la B-40 no modifica l’acord de pressupostos amb el Govern. Albiach assegura que té la paraula del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no hi haurà als pressupostos ni un sol euro per a la B-40, ni per a l’ampliació de l’aeroport del Prat ni per al Hard Rock.

Albiach s’ha mostrat “orgullosa” del canvi de cultura política que, segons diu, ha fet la seva formació. I ha defensat que pel fet d’estar a l’oposició no ha de tombar per sistema els pressupostos del Govern. “Els pressupostos són la llei més important del país. I quan tens metges i mestres fent vaga, no hi ha interessos partidistes que valguin”, ha dit.