Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

ERC i CatECP donen suport a la llei que proposa la CUP que vol acabar amb l'”abús de la temporalitat” en els interins

ACN Barcelona.-Els grups d’ERC i CatECP han donat suport aquest dimarts a la proposició de llei que impulsa la CUP per incorporar els treballadors públics interins amb més de tres […]

Avatar
Agències 14/07/2020

ACN Barcelona.-Els grups d’ERC i CatECP han donat suport aquest dimarts a la proposició de llei que impulsa la CUP per incorporar els treballadors públics interins amb més de tres anys de prestació de serveis. En roda de premsa al Parlament acompanyat per representants dels grups i de la Plataforma d’Interins de Catalunya, el diputat de la CUP Vidal Aragonés ha demanat solucions “polítiques” i que, enlloc de rebre indemnitzacions per extinció de contracte com proposa la legislació europea, s’iguali en drets als treballadors interins respecte els funcionaris. Representants de la Plataforma d’Interins de Catalunya han demanat acabar amb l'”abús de la temporalitat” i que el Parlament “actuï ja” per no perjudicar els serveis públics.

Aragonés ha alertat que a l’administració catalana hi ha més de 90.000 treballadors interins i que, tot i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja ha expressat que cal revertir la situació, el Govern no ha donat resposta. Fonts del grup republicà han explicat que donaran suport a la proposició de llei perquè pugui arribar al ple del Parlament i després poder-la treballar. La portaveu de la Plataforma Interins de Catalunya, Elisabet Ramos, ha denunciat que la meitat dels treballadors públics viuen una situació de “temporalitat de llarga durada” i que, fins i tot, en alguns col·lectius de l’administració s’arriba a un 70% de precarietat. Segons Ramos, la sentència del TJUE del 19 de març de 2020 marca que les administracions no poden cobrir necessitats estructurals amb treballadors temporals i avisa a l’Estat i a la Generalitat que s’exposaran a una sanció si s’incompleix. Ramos ha argumentat que aquesta sanció podria ser d’entre 5.000 i 6.000 MEUR a Catalunya en indemnitzacions per acomiadaments o bé instar l’administració fer fixes els interins. Des de la plataforma han demanat que s’aposti per la solució “més senzilla” en clau de protecció dels serveis públics. Ramos ha dit que no volen que la sanció sigui econòmica perquè el personal ja està format, acreditat i amb capacitats per treballar i que la sanció s’ha de traduir en l’estabilització de les persones que han patit l’abús. Des de la mateixa plataforma però en el col·lectiu TEEI Olga González ha demanat acabar amb el “frau de llei” que suposa l’abús de la temporalitat i s’ha mostrat esperançada que els grups parlamentaris votin a favor de la llei. Des del col·lectiu SOC Isabel Vallet ha assegurat que els interins volen mantenir els seus llocs de treball i que el Parlament no pot esperar a altres resolucions judicials abans d’actuar. En un moment de complexitat pel país, Vallet ha afirmat que cal apostar per l'”estabilitat i la dignitat” dels treballadors públics.