Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

ERC demana que les autonomies puguin modificar el desconfinament sense el vistiplau de Madrid

ACN Madrid.-Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha presentat una proposta de resolució a la mesa del Congrés dels Diputats per modificar el reial decret de l’estat d’alarma de tal manera […]

Avatar
Agències 19/05/2020

ACN Madrid.-Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha presentat una proposta de resolució a la mesa del Congrés dels Diputats per modificar el reial decret de l’estat d’alarma de tal manera que les autonomies puguin ajustar les restriccions del desconfinament que afecta els seus àmbits sense el vistiplau de Madrid, sempre amb els límits que marqui la fase en què se situï cada territori. També demana que els passis d’una fase a una altra en el marc del pla de desescalada s’acordin “conjuntament i de comú acord” entre el Ministeri de Sanitat i el president de cada Comunitat Autònoma. D’altra banda, ERC també demana afegir al reial decret un article pel qual el govern estatal no pugui assumir competències transferides de justícia.

ERC també reclama afegir una disposició addicional al reial decret d’estat d’alarma en què es reculli que comunitats autònomes i corporacions locals “mantindran autoritat en tot l’àmbit de les seves competències ordinàries”. Els republicans demanen que puguin “adoptar quantes actuacions considerin oportunes en l’àmbit de les seves competències estatutària o extraestatutariament atribuïdes, incloent funcions legislatives, reglamentàries i executives sense resultar necessària ni exigible autorització de l’autoritat competent en virtut de la declaració d’estat d’alarma”.Els republicans han presentat l’escrit que ha de ser debatut al ple del Congrés d’aquest dimecres, on es discutirà la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma. El PSOE, que ha aconseguit el suport de Cs per tirar endavant la iniciativa, segueix negociant amb altres partits, com els mateixos republicans -que fa quinze dies van votar en contra de la quarta pròrroga- per sumar més vots.