Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

ERC defensa que les seves esmenes a la malversació permetrien que Junqueras quedés lliure de condemna

ACN Barcelona – El president d’ERC, Oriol Junqueras, hauria de quedar lliure de condemna. Així ho entén el seu partit, en base a les esmenes que ha registrat per reformar […]

Agències 09/12/2022

ACN Barcelona – El president d’ERC, Oriol Junqueras, hauria de quedar lliure de condemna. Així ho entén el seu partit, en base a les esmenes que ha registrat per reformar la malversació. Els republicans volen rebaixar les penes del delicte si no hi ha enriquiment propi o de tercers. Amb aquest canvi, junt amb la derogació de la sedició, ERC entén que Junqueras i la resta de presos jutjats -i després indultats- quedarien pràcticament lliures de condemna. A més, a Calàbria també sostenen que amb la seva proposta de reforma de la malversació, cap de la trentena d’alts càrrecs que estan a l’espera de judici s’enfrontaria a penes de presó. Això inclou el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, i el nou president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó.

Des d’ERC subratllen que tots els líders independentistes jutjats són innocents, i que només per això ja haurien de quedar sense cap condemna. A la pràctica, la reforma del Codi Penal aproparia els presos indultats a aquest escenari, si bé des de Calàbria remarquen que la fita de màxims passa per una amnistia total.

D’altra banda, amb les esmenes presentades avui, els de Junqueras entenen que els alts càrrecs pendents de judici no poden enfrontar-se a penes de presó perquè no hi va haver cap enriquiment personal ni tampoc despesa pública. L’objectiu dels republicans amb la seva proposta és que no es pugui jutjar ni perseguir l’independentisme “arbitràriament”.

Jové i Salvadó, per exemple, estan processats ara mateix per desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i revelació de secrets. Si cau la malversació, tots dos serien jutjats per la resta de delictes, que ja no comporten penes de presó. Al seu torn, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, està processada només per desobediència greu a autoritat judicial.