Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

ERC, comuns, PSC i CUP coincideixen que l’esquerra ha de liderar la reconstrucció davant l’auge de l’extrema dreta

ACN Barcelona.-La consellera de Justícia, Ester Capella, la presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, el diputat del PSC-Units Ferran Pedret i la diputada de la CUP Maria Sirvent coincideixen […]

Agències 06/11/2020

ACN Barcelona.-La consellera de Justícia, Ester Capella, la presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, el diputat del PSC-Units Ferran Pedret i la diputada de la CUP Maria Sirvent coincideixen que l’esquerra ha de liderar la transformació davant l’auge de l’extrema dreta. Així ho han dit en el marc d’un debat organitzat per la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC). Capella lamenta que l’esquerra no hagi pres decisions com la derogació de la reforma laboral, Albiach demana no conformar-se amb el “mal menor” per por de despertar el “monstre” de l’extrema dreta i Sirvent proposa una cimera per a la transformació econòmica i social.

Segons la consellera Capella, cal reconstruir el país amb una fiscalitat diferent i una societat més justa que suposa, segons ha dit, reedistribuir la riquesa de manera diferent. I ha alertat que està aflorant una “onada d’extrema dreta”. “Se’ns ha colat a casa”, ha lamentat. La consellera també ha lamentat que quan l’esquerra ha pogut prendre decisions no ho ha fet i ha posat com a exemples que encara no s’ha derogat la reforma laboral del PP, ni la llei ‘mordassa’ ni s’han impulsat reformes del Codi Penal.Per la seva banda, la presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, ha alertat que l’extrema dreta “cada vegada trepitja els talons de més a prop” i ha instat a pensar en la part de responsabilitat que en tenen les esquerres. Segons Albiach, els partits d’esquerres no es poden conformar amb el “mal menor” per por a despertar el “monstre” de l’extrema dreta i ha defensat que calen polítiques valentes, precisament, per recuperar part dels votants que s’estan perdent. “Si no oferim respostes a la desafecció creixent, ja sabem què passa quan creix l’antipolítica”, ha avisat.La diputada de la CUP ha afirmat que hi ha un “punt d’inflexió” en el què s’ha de decidir si s’està al costat de la gent i, en aquest context, ha proposat promoure una cimera per a la transformació social i econòmica comptant també amb les forces polítiques populars, sindicals i veïnals. I és que, segons Sirvent, no es farà només des d’un govern i cal organitzar-se per poder “plantar cara”.Per la seva banda, el diputat del PSC Ferran Pedret ha dit que l’esquerra té l’obligació de mostrar els camins a transitar davant la “temptació populista” i l’extrema dreta que intenta aprofitar “cada escletxa de debilitat”. Tot i així, ha considerat que no hi ha un context favorable per a la transformació davant la sensació que les esquerres poden estar perdent pes en les seves bases tradicionals. “Una certa unitat d’acció de les esquerres és absolutament necessària perquè sinó l’acabarem reclamant quan estiguem derrotats”, ha conclòs.