Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

ERC, comuns i CUP es comprometen a no pactar amb l’extrema dreta “sota cap circumstància”

ACN Barcelona.-ERC, la CUP i En Comú Podem han signat aquest dissabte un manifest impulsat per la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) que els compromet a no […]

Avatar
Agències 07/02/2021

ACN Barcelona.-ERC, la CUP i En Comú Podem han signat aquest dissabte un manifest impulsat per la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) que els compromet a no assolir cap mena de pacte amb l’extrema dreta “sota cap circumstància”, rebutja els plantejaments de partits com Vox, i demana el suport el 14-F per a altres “opcions democràtiques per ajudar a deixar VOX fora del Parlament”. La plataforma impulsora del document conviden a tots els partits a sumar-hi al compromís per a garantir la nul·la o escassa presència i influència de l’extrema dreta a la propera legislatura. Des de JxCat expliquen a l’ACN que el partit també s’hi ha adherit aquest diumenge. També hi consta que Òmnium s’hi ha afegit.

El manifest compromet els partits a “no fer servir discursos d’odi, ni quedar-se en silenci si altres ho fan”. “L’experiència demostra que quan els altres partits no combaten aquests discursos —o encara pitjor, quan els fomenten— no resten suport a l’extrema dreta, sinó que la normalitzen i l’enforteixen”, diu el text. En aquest sentit, “rebutgen” que cap partit “pacti amb formacions d’extrema dreta sota cap circumstància, atès que la defensa dels valors democràtics sempre ha de prevaler sobre els interessos de partit, sigui quina sigui la conjuntura del moment”.El document també posa de manifest que “fer front comú contra l’extrema dreta no elimina les diferències en molts altres temes” entre els partits signants. “La victòria de la democràcia en aquesta situació és mantenir tota la pluralitat de l’espectre democràtic, a la vegada que refermem la nostra unitat davant els que amenacen les nostres llibertats”, es diu.És per això que fa una crida “a participar activament a UCFR” i “a engrescar i dinamitzar la participació activa i amb cultura unitària de les persones que conformen les nostres organitzacions per tal de reforçar i estendre UCFR arreu de Catalunya”. El manifest remarca també que “Vox i la ultradreta en general atempta contra els valors democràtics”, i fa “una crida a participar a les eleccions del 14-F utilitzant opcions democràtiques, per ajudar a deixar Vox fora del Parlament”.Amb tot, el manifest no parla només de Vox. Els signants es mostren “preocupats pel creixement al món sencer de l’extrema dreta i dels discursos d’odi” que “amenacen de manera específica els diferents grups oprimits, però de manera general representen un perill per a la gran majoria de la població”. També reclamen “una resposta àmplia i unitària per aturar-los”, i recorden que a Catalunya aquest 14-F “una altra candidatura, que es fa dir Front Nacional de Catalunya, també defensa posicions d’extrema dreta: no té gaires possibilitats d’obtenir representació, però tot i això, les seves proclames racistes són un perill perquè trenquen la convivència”.