Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

ERC aprova la ponència política on s’oposa al Quart Cinturó i a l’ampliació del Prat d’Aena: “No acceptem lliçons”

ACN Lleida – ERC ha deixat per escrit la seva oposició al Quart Cinturó. La militància ha aprovat aquest dissabte, al Congrés Nacional de Lleida, la nova ponència política, amb […]

Agències 28/01/2023

ACN Lleida – ERC ha deixat per escrit la seva oposició al Quart Cinturó. La militància ha aprovat aquest dissabte, al Congrés Nacional de Lleida, la nova ponència política, amb el 96% de vots a favor. “No acceptem lliçons dels qui defensen el Quart Cinturó o l’ampliació de l’aeroport del Prat imposats per l’Estat”, diu el text, que remarca el posicionament d’ERC “en contra” del projecte d’Aena. El document aposta per la ‘via Montenegro’, és a dir, per un referèndum amb un mínim de participació del 50%, i del 55% a favor del ‘sí’ per “negociar” la independència. La ponència també defensa imbricar estratègies amb l’esquerra espanyola i dels Països Catalans per defensar l’autodeterminació.

Dos dies després d’avalar la B-40 per desencallar la negociació dels pressupostos, la militància d’ERC ha reiterat l’oposició a “projectes anacrònics” com el Quart Cinturó. Aquest apartat de la ponència ha transaccionat una esmena -el termini va acabar la setmana passada, amb la negociació pels comptes encallada.

El text original apostava per millorar la xarxa ferroviària del país connectant i ampliant línies de tren. S’hi ha afegit, amb la transacció, que s’aposta per coordinar el servei ferroviari amb les línies d’autobús allà on no arribi la xarxa ferroviària, i amb les xarxes de carrils bici a les ciutats, per fomentar la intermodalitat de modes sostenibles.

“I no acceptem lliçons de gestió de part dels qui sempre han dirigit Renfe i l’han convertit en el caos actual o defensen projectes anacrònics com el Quart Cinturó o l’ampliació de l’aeroport del Prat imposats per l’Estat”. La menció concreta a l’aeroport també s’ha afegit a partir de l’esmena transaccionada.

El document aprovat aquest dissabte també remarca el posicionament d’ERC “en contra” del projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat “imposat” per AENA i el govern espanyol.

Sobre el tema del Quart Cinturó, ERC ha reunit ja algunes assemblees locals -com la de Terrassa- i en preveu més la setmana que ve -a Sabadell- per abordar l’aval del partit a la B-40. Les bases del Vallès han mostrat la seva incomoditat, i al Congrés Nacional d’avui a Lleida també s’han fet reflexions al respecte.

<strong>’Via Montenegro'</strong>

El text aposta per fixar les condicions d’un referèndum que permeti “negociar” la independència. I perquè, amb un mínim de participació del 50% i del 55% a favor del ‘sí’, es pugui “negociar” la plena sobirania. El document aprovat parla de la fórmula Montenegro, discutida i reconeguda de manera “multilateral” tant pels governs del país i Sèrbia com per les institucions europees.

Així mateix, ERC reitera que l’Acord de Claredat és la “via principal” perquè Catalunya torni a votar en un referèndum efectiu i pugui resoldre així el conflicte polític amb l’Estat.