Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

ERC afronta un Congrés pendent de la negociació pels pressupostos i a les portes de la precampanya de les municipals

ACN Barcelona – ERC celebra aquest dissabte a la Fira de Lleida el seu 29è Congrés Nacional. La cita arriba enmig de la negociació pels pressupostos, dos dies després que […]

Agències 27/01/2023

ACN Barcelona – ERC celebra aquest dissabte a la Fira de Lleida el seu 29è Congrés Nacional. La cita arriba enmig de la negociació pels pressupostos, dos dies després que el Govern i el partit hagin acceptat -a contracor- la B-40 per apropar una entesa amb el PSC. El Congrés també estarà marcat per la precampanya de les eleccions municipals. A la cita hi arriba només una esmena viva, sobre experiències internacionals de referèndums. El text proposa mantenir el model de Montenegro -aposta per un 50% de participació i un 55% de suport al ‘sí’-, però sense fer cap referència al país. Al Congrés hi prendran la paraula el president del Govern, Pere Aragonès; els números u i dos del partit, Oriol Junqueras i Marta Rovira; a més de la portaveu, Marta Vilalta.

Dissabte al matí la militància republicana debatrà i votarà la ponència estatutària. S’hi han transaccionat una vintena d’esmenes, la majoria per millorar la representació territorial del Consell Nacional del partit, així com reforçar la representativitat de les assemblees de dones, segons fonts de Calàbria.

Així, el text proposat manté l’estructura de la darrera versió dels Estatuts d’ERC -aprovats al Congrés Nacional de 2019-, incorporant mesures per avançar en la seguretat jurídica del funcionament de l’organització i enfortir-la amb noves estructures en l’àmbit de municipals, control ètic, àmbit internacional i moviments socials.

La ponència política ha rebut 270 esmenes, que s’han debatut als congressos territorials i assemblees sectorials. La meitat, unes 130, van superar el procés de debat i han quedat acceptades o bé incloses mitjançant transaccions. Al Congrés hi ha 1.400 inscrits.

<strong>La via Montenegro</strong>

Només queda una esmena viva. Fa referència a les experiències internacionals de referèndums d’autodeterminació, en concret sobre l’exemple de Montenegro. El text que va proposar la direcció a principis de desembre apostava per fixar les condicions d’un referèndum que permeti “negociar” la independència. I perquè, amb un mínim de participació del 50% i del 55% a favor del ‘sí’, es pugui “negociar” la independència.

S’agafava aquí l’exemple de Montenegro. L’esmena viva vol mantenir l’exemple del país del sud-est europeu, però sense fer-ne menció explícita. Així, el text proposat vol parlar d’exemples internacionals, sense concretar el nom de Montenegro, però mantenir-ne l’aposta del 50% de participació el 55% de victòria del ‘sí’.

<strong>Drets LGTBI i de les dones</strong>

La resta d’esmenes integrades a la ponència se centren en el reforçament de la defensa dels drets LGTBI i dels drets de les dones. També hi ha aportacions per reforçar la defensa dels drets del treball i la seva importància en el bastiment de majories socials partidàries de l’autodeterminació.

Un altre àmbit en què el text ha incorporat altres aportacions és la qüestió ambiental en el discurs republicà en dos àmbits: el desenvolupament sostenible amb el reforçament de la mobilitat tenint en compte el context de crisi climàtica i, en segon lloc, la defensa dels drets i el benestar dels animals.

Pel que fa al conflicte polític, els debats han propiciat la incorporació d’esmenes per reforçar la necessitat de construir “fronts amplis” en favor del dret a l’autodeterminació per seguir augmentar la majoria independentista o la necessitat d’augmentar les complicitats internacionals.

<strong>Amb tot el Govern, Junqueras i Maragall</strong>

Al Congrés hi prendran la paraula -per aquest ordre- la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta i el president de la Generalitat i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès (al matí); la secretària general, Marta Rovira (migdia); i el president del partit, Oriol Junqueras, que farà la clausura del Congrés (tarda).

Després de dinar també intervindran el candidat a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall i l’alcaldessa de Pons, Solés Carabasa. Tots els consellers i conselleres del Govern hi seran presents en algun moment, excepte la de Justícia, Gemma Ubasart, per qüestions personals.