Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

ERC, a JxCat, després del pacte de pressupostos amb el PSC: “Qui abandona és qui s’exclou dels acords”

ACN Barcelona – “Qui abandona és qui s’exclou dels acords”. Així ha replicat ERC a JxCat als retrets de la formació pel pacte de pressupostos del Govern amb el PSC. […]

Agències 01/02/2023

ACN Barcelona – “Qui abandona és qui s’exclou dels acords”. Així ha replicat ERC a JxCat als retrets de la formació pel pacte de pressupostos del Govern amb el PSC. El líder de Junts, Albert Batet, ha acusat Pere Aragonès d’haver “abandonat” la majoria independentista. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha respost que qui “s’ha desmarcat de l’acord de país i de dotar Catalunya de pressupostos” és Junts, a qui també ha retret que s’aixequés de la taula de diàleg. Els republicans han lloat que hi haurà pressupostos i ha reivindicat que el Govern “no ha abandonat responsabilitats”. Sobre l’aeroport del Prat, Vilalta ha celebrat que s’abordarà el model aeroportuari “sense la imposició d’AENA i sense xantatges” i tot plegat sense parlar d’ampliació.

El document d’infraestructures pactat amb els socialistes inclou que l’executiu acordarà durant aquest any, amb el govern espanyol, una comissió tècnica que permeti abordar el nou model aeroportuari que necessita Catalunya per a “transformar” l’aeroport perquè “guanyi capacitat” i esdevingui un hub internacional. Els socialistes advocaven per una tercera pista, que els republicans rebutgen.

El redactat del document final acontenta ERC perquè “desapareix el concepte d’ampliació”. I és que per als d’Oriol Junqueras “no fa falta cap ampliació per a garantir que l’aeroport sigui de primera, intercontinental, connectat amb altres aeroports i a la xarxa ferroviària”. Alhora, confien que la comissió permetrà abordar el model aeroportuari “sense xantatge, sense blancs i negres imposats fins ara”.

Vilalta ha celebrat que l’acord de pressupostos s’ha treballat “durant moltes setmanes per a fer-ho possible” situarà Catalunya “en condicions millors” perquè el país disposarà de més recursos. Entre altres qüestions, la portaveu ha destacat que es podrà continuar reforçant l’estat del benestar, que se seguirà desplegant la gratuïtat infantil 2-3 anys o que es podran reduir les llistes d’espera.

La portaveu dels republicans ha tret pit, també, de la “construcció de consensos” del seu partit amb els altres grups. I ha recordat que ja es van arribar a enteses “per a defensar el català” o per a renovar organismes que depenien del Parlament i que tenien el mandat caducat -en aquest cas, amb JxCat i el PSC. Ha afegit que continuaran buscant aliances “per a servir el país i la gent” i “ser útils a la ciutadania”.