Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Entra en vigor el decret que fixa la normativa per a l’explotació d’habitatges compartits a Catalunya

ACN Barcelona.-Aquest divendres ha entrat en vigor el decret que fixa la normativa per a l’explotació de les anomenades ‘llars compartides’ a Catalunya, habitatges que s’utilitzen com a allotjaments turístics […]

Avatar
Agències 06/08/2021

ACN Barcelona.-Aquest divendres ha entrat en vigor el decret que fixa la normativa per a l’explotació de les anomenades ‘llars compartides’ a Catalunya, habitatges que s’utilitzen com a allotjaments turístics i que alhora són l’habitatge principal del seu titular. El decret es va aprovar l’any passat perquè els diferents ajuntaments poguessin adaptar la normativa a la seva situació amb suficient antelació. Coincidint amb l’entrada en vigor de la norma, la plataforma Airbnb ha habilitat una eina de registre per aquest tipus de llars a tot el territori català per facilitar la seva identificació al portal. Malgrat tot, ciutats com Barcelona han anunciat que mantindran unes fortes restriccions en relació amb l’ús d’aquests habitatges.

Aquesta mateixa setmana, el consistori d’Ada Colau va informar que només autoritzaria el lloguer d’habitacions turístiques en cas que les estades siguin superior als 31 dies, una fórmula que sovint s’utilitza per acollir estudiants o treballadors temporals. L’objectiu darrere aquesta mesura, segons va explicar l’ajuntament, és prioritzar l’ús residencial i evitar l’ús turístic de les llars. El consistori també va remarcar que el decret de la Generalitat permet als municipis regular les llars compartides d’acord amb la seva realitat.En aquest sentit, Airbnb opina que la decisió de l’ajuntament de la capital catalana suposa “un impacte molt negatiu per a les famílies de la ciutat, encara que no tingui repercussions en el negoci de la plataforma”. Segons la plataforma, la meitat dels amfitrions barcelonins registrats al portal depenen dels ingressos derivats de l’ús turístic per mantenir la seva llar. En el mateix comunicat, Airbnb fa una crida a la “col·laboració” per “trobar una solució”.No obstant això, Airbnb celebra que Catalunya reconegui l’habitatge compartit en la nova normativa. “Compartir la llar és un salvavides econòmic per a molts”, apunta, i remarca que mantindrà la col·laboració amb l’administració per “continuar sent un bon soci”.