Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Entitats reclamen a Endesa mantenir la suspensió dels talls quan acabi l’estat d’alarma i la gratuïtat del servei

ACN Barcelona.-L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i la Fundació Finances Ètiques han reclamat a Endesa mantenir la suspensió del talls de subministrament més enllà de l’estat d’alarma i oferir […]

Avatar
Agències 05/05/2020

ACN Barcelona.-L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i la Fundació Finances Ètiques han reclamat a Endesa mantenir la suspensió del talls de subministrament més enllà de l’estat d’alarma i oferir gratuïtament el servei a famílies vulnerables o afectades per la crisi de la covid-10. Totes dues han participat a la junta d’accionistes telemàtica d’Endesa però ho han hagut de fer per escrit, aspecte criticat per les dues entitats. En un vídeo publicat a les xarxes llegint la intervenció, han acusat la companyia de només dedicar una pàgina de l’informe de sostenibilitat a la pobresa energètica i li han reclamat mesures davant un previsible augment de situacions vulnerables. A més, li han retret que no hagi signat el conveni previst a la llei catalana.

Maria Campuzano, membre de l’APE, ha considerat que la decisió de prohibir els talls de llum durant l’estat d’alarma era “imprescindible” i s’ha preguntat si no és una mesura “que es podria mantenir en el temps un cop finalitzi l’estat d’alarma”. Ha reclamat també eradicar la pràctica de “fer servir els talls de llum com a amenaça per aconseguir cobrar”. Ha plantejat però que aturar els talls no és suficient i ha instat Endesa a pensar què farà el dia després de l’estat d’alarma, tenint en compte que els consums a les llars han augmentat com a conseqüència del confinament i que hi haurà famílies que no podran assumir el cost. Per això, ha reivindicat “la gratuïtat del servei per a les famílies vulnerables o afectades per la crisis a càrrec de l’empresa”. Ho justifica assegurant que en l’informe anual de comptes, Endesa S.A. va obtenir 1.62 MEUR de benefici el 2019, dels quals més de 1.561 es repartiran en forma de dividends. També plantegen que seria més efectiu destinar diners a les famílies a les que més tard reclamaran les factures que no pas les donacions fetes durant la crisi. De la seva banda, Jordi Ibáñez, de la Fundació Finances Ètiques, ha plantejat el problema del preu de la llum ja que, tot i el descompte del 15% en la factura de la llum anunciat durant la crisi, el preu “continua sent injustificadament elevat”. Segons l’Eurostat, l’Estat espanyol continua sent el tercer país en el que les famílies han de fer un esforç més gran per pagar la factura de la llum. Ha afegit que Endesa ha estat sancionada per la Comissió Nacional de l’Energia el 2019 per “pràctiques fraudulentes” per elevar el preu del subministrament.Les organitzacions han plantejat que el descompte pot ser perjudicial per a les famílies vulnerables si no se les informa correctament, davant del risc que les famílies perdin el bo social en canviar al mercat lliure, on s’aplica el descompte. “Perquè enlloc d’oferir descomptes no assumeixen la gratuïtat del servei als que ho necessiten?”, s’han preguntat. Han acusat també la companyia de negar-se a donar d’alta serveis durant la crisi i regularitzar els subministres a famílies vulnerables, perpetuant situacions d’inseguretat i, en ocasions, incendis “amb conseqüències nefastes i morts que es podrien haver evitat”, segons Campuzano.Per últim, han recordat que Catalunya disposa de la seva pròpia llei de pobresa energètica i que la companyia, després de l'”amenaça” de l’agost del 2019 de talls de subministrament a 25.000 famílies, no ha signat el conveni per regular aquestes situacions. “Des de l’APE i la Fundació Finances Ètiques tenim clar que empreses com Endesa han d’assumir la seva part per acabar amb la lacra de la pobresa energètica. Fins que no transitem a un model energètic més democràtic, just i sostenible, ens tindran davant defensant els dretes fonamentals de les famílies vulnerables”, han finalitzat.