Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Entitats ecologistes celebren que Aragonès vulgui recuperar el departament de Medi Ambient

ACN Barcelona.-La Xarxa per a la Conservació de la Natura i la federació Ecologistes de Catalunya celebren que el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, vulgui recuperar el departament […]

Avatar
Agències 15/04/2021

ACN Barcelona.-La Xarxa per a la Conservació de la Natura i la federació Ecologistes de Catalunya celebren que el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, vulgui recuperar el departament de Medi Ambient. En un comunicat, les dues entitats expliquen que es van reunir amb Aragonès dijous passat per parlar de les principals problemàtiques ambientals a les que s’enfronta Catalunya i les prioritats d’actuació. Els ecologistes asseguren que recuperar el departament de Medi Ambient eliminat el 2010 és una demanda “històrica” i creuen que ha de ser un departament “transversal” des d’on s’articulin polítiques per fer front a l’emergència ecològica i climàtica i que ha d’incloure també la biodiversitat.

En aquest sentit, valoren satisfactòriament l’anunci fet per Aragonès i celebren especialment que el departament incorpori les competències en energia i biodiversitat. Amb tot, reiteren que també hauria d’incorporar competències sobre gestió forestal, caça i pesca continental. Segons el comunicat, en la reunió de dijous passat també es van tractar temes com la necessitat d’una transició energètica sostenible, la custòdia del territori, el paper dels boscos en la conservació de la biodiversitat i la necessitat d’actualitzar-ne la legislació així com l’aplicació d’una moratòria en la posada en marxa de noves incineradores o el retard en l’aprovació de la nova llei de prevenció de residus. Els fons Next Generation EU també han estat sobre la taula, com una oportunitat per impulsar la transició ecològica. Sobre això, les entitats creuen que és “imprescindible” que els fons arribin a actors arrelats al territori. Centrals eòliques i fotovoltaiquesLes dues entitats han traslladat preocupació per l’actual model d’implantació de renovables. Asseguren que comporta “greus impactes ambientals i socials” i per això demanen que es derogui el decret llei 16/2019 i la moratòria dels projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques que actualment s’estan tramitant. En aquest sentit, les entitats expressen que hi va haver “coincidència” en aquesta percepció i que segons els va confirmar Aragonès els acords amb la CUP preveuen una moratòria a la implementació de l’actual model per garantir que les energies renovables no generen problemes. Les entitats també apunten que no hi ha aprovat el catàleg d’espècies amenaçades “ni la majoria dels plans de recuperació i de protecció de les espècies amb perill de desaparèixer”. Pel que fa a residus, es va recordar que Catalunya porta un retard de quatre anys en aprovar la llei de prevenció de residus. En línies generals, les entitats es mostren satisfetes amb la reunió -convocada a petició d’Aragonès- i les intencions en matèria ambiental però alhora es mostren “cauts” davant les promeses no complertes per diferents governs.