Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Entitats de periodistes de Catalunya denuncien les complicitats de mitjans amb “les clavegueres de l’Estat”

ACN Barcelona – El Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) han denunciat “les complicitats d’una minoria de mitjans i periodistes amb […]

Agències 11/07/2022

ACN Barcelona – El Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) han denunciat “les complicitats d’una minoria de mitjans i periodistes amb les clavegueres de l’Estat”. En un comunicat, el Col·legi i el Consell s’han referit a la nova entrega d’àudios de l’excomissari José Manuel Villarejo que destapen que el director del programa ‘Al Rojo Vivo’ de ‘La Sexta’, Antonio Garcia Ferreras, va donar informació sobre comptes falsos de l’exlíder de Podem Pablo Iglesias al paradís fiscal de Les Grenadines. “Les darreres revelacions posen de manifest comportaments que vulneren els principis més elementals de l’ètica. No només afecten el compliment del codi deontològic, sinó que degraden la democràcia”.

Les entitats consideren que existeix un vincle imprescindible entre l’exercici del periodisme i la democràcia, entre el periodisme responsable, honest i compromès amb ètica i l’exercici de la democràcia. “Les males pràctiques d’una minoria de periodistes de mitjans de comunicació no només perjudiquen la credibilitat del conjunt de la professió, sinó que malmeten la democràcia”.

El CPC i el CIC han recordat que “la immensa majoria de periodistes estan compromesos amb la democràcia i els valors ètics. Les escoltes, però, revelen que a l’hora de construir mentides i intoxicar i manipular a la ciutadania, les clavegueres de l’Estat han comptat amb la complicitat d’alguns responsables de mitjans, periodistes, articulistes i tertulians”, han criticat. En aquest sentit, han assenyalat que sense la seva complicitat, “les clavegueres de l’Estat no haurien aconseguit els seus objectius. I el més greu és que, en la majoria dels casos, els periodistes i mitjans implicats sabien que es tractava d’informacions falses i en feien difusió”.

Les entitats han afirmat que l’ecosistema mediàtic actual pateix “una opacitat que oculta, sovint, els veritables interessos d’alguns mitjans de comunicació que actuen com a òrgans de propaganda”. Aquesta tendència s’ha agreujat, han indicat, quan “han irromput a l’àmbit digital suposats mitjans que contribueixen a la degradació democràtica, la propagació de l’odi i la manipulació. Són mitjans que responen als interessos de determinats grups de pressió econòmica, i que tenen com a única funció desgastar càrrecs públics que posen límits al seu poder”.

Consideren que és necessari una regeneració democràtica i que aquesta “no és possible sense, a la vegada, una regeneració del periodisme al nostre país”. El CPC i el CIC s’han compromès a impulsar aquest procés de “reflexió col·lectiva”.

<strong>Villarejo i Garcia Ferreras</strong>

El comunicat arriba després que es donés a conèixer una nova entrega d’àudios de l’excomissari José Manuel Villarejo, que destapen que el director del programa ‘Al Rojo Vivo’ de ‘La Sexta’, Antonio Garcia Ferreras, va donar informació sobre comptes falsos de l’exlíder de Podem i exvicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, al paradís fiscal de Les Grenadines. En els àudios, que es poden escoltar al digital ‘Crónica Libre’, es desprèn que Garcia Ferreras no s’acaba de refiar de la informació que li havia traslladat el director d”Ok Diario’, Eduard Inda, sobre els suposats comptes d’Iglesias a l’estranger però que per l’amistat que els unia la va explicar igualment. “Eduardo, això és molt seriós, jo vaig amb això, però és molt delicat i és massa barroer”, assenyala Garcia Ferreras.