Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Entitats de defensa dels drets humans tornen a reclamar que es permetin les visites a interns al CIE

ACN Barcelona.-Irídia i la Fundació Migra Studium han tornat a reclamar als jutjats de control del CIE que dictin una resolució judicial que permeti un règim de visites als interns […]

Agències 18/03/2021

ACN Barcelona.-Irídia i la Fundació Migra Studium han tornat a reclamar als jutjats de control del CIE que dictin una resolució judicial que permeti un règim de visites als interns del CIE. Segons diuen en un comunicat, la pandèmia “no pot ser un pretext per anul·lar el dret de visites dels interns”. “Si epidemiològicament és possible reobrir el CIE i mantenir-hi la privació de llibertat, també ha de ser possible epidemiològicament visitar els interns que hi són tancats”, apunten. D’altra banda, les entitats tornen a denunciar que a l’octubre del 2020 hi hauria hagut una possible comissió de tortures o tractes inhumans i degradants a un intern que estava aïllat per ser positiu i demanen una instrucció judicial per investigar-ho.

En un comunicat, recorden que després d’haver-li demanat el tancament del CIE per la manca d’un pla de contingència contra la covid-19, el jutjat d’Instrucció 1 de Barcelona es va declarar incompetent per ordenar el tancament però va recordar la seva funció de “vetllar per garantir els drets fonamentals dels interns” i es va remetre a les mesures establertes pel servei mèdic del CIE per fer les visites a interns. Segons relaten les entitats, i després que el director del CIE demanés un aclariment sobre si es podia fer visites, el jutjat d’instrucció 30 de Barcelona va ordenar el 15 de gener que es mantenia la prohibició.Irídia i Migra Studium veuen “una evident contradicció” entre les dues resolucions judicials. Per això el 18 de gener la fiscal delegada d’estrangeria va instar els dos jutjats a unificar criteris. Dos mesos després, denuncien les entitats, encara no consta cap resolució judicial.Denuncien possibles comissió de tortura o tracte inhumàD’altra banda, les dues entitats denuncien que el 31 d’octubre un intern portava una setmana en aïllament per coronavirus. Segons afirmen a les gravacions es veu “el seu estat de salut mental i físic” i les condicions en què estava aïllat, a un espai molt petit sense mobles i lavabo i només amb un matalàs. Irídia i Migra Studium diuen que a les imatges s’hi pot veure que l’intern, després d’autolesionar-se fent-se cops contra la paret, és immobilitzat per set policies, que el lliguen de mans i peus i li col·loquen un casc.Davant aquesta situació, i després d’haver denunciat ja al novembre de 2020 que els constaven “tractes cruels, inhumans i degradants” a interns en quarantena, reclamen una investigació sobre les condicions en el compliment de les mesures d’aïllament.També exigeixen una “estricta protocol·lització” perquè els interns en quarantena siguin traslladats a llocs adequats com hotels sanitaris, o que s’estableixi quins espais i d equina manera s’ha de fer el confinament dins del CIE per tal que es compleixin els drets humans.