Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Entitats convoquen una manifestació el 19 de març a Barcelona per donar una resposta “unitària” contra el racisme

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La plataforma Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR), formada per centenars d’entitats, ha convocat una manifestació a Barcelona pel dissabte 19 de març. En una roda de premsa, els organitzadors han apel·lat a la lluita “unitària” davant del racisme institucional i l’extrema dreta. També, representants d’entitats han valorat la rapidesa per acollir persones que fugen de la guerra a Ucraïna però han denunciat que el sistema és “excloent” des de fa anys. La manifestació s’ha convocat per a les 12 del migdia al Passeig de Gràcia amb la previsió d’acabar a plaça de Catalunya. També es faran protestes a altres ciutats del món, amb motiu de la jornada de l’ONU contra el racisme i seguint la crida internacional #WorldAgainstRacism.

La manifestació, convocada al passeig de Gràcia a l’altura de Rosselló pel 19 de març, vol enviar un missatge unitari. “No és només el racisme. El feixisme ens amenaça a tots. I la lluita unitària és l’única garantia contra el discurs de l’odi”, ha destacat Sílvia Sàiz, de la Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR), plataforma que aglutina més de 600 entitats. De moment, a la manifestació, se n’hi han adherit més d’un centenar.

Publicitat

Els organitzadors adverteixen de l’augment dels crims d’odi i demanen “drets per a tothom” i “aturar” l’extrema dreta, amb presència a les institucions amb partits com Vox. Les entitats subratllen que aquesta presència “creix de manera perillosa” i “està agreujant el racisme, el masclisme i la LGTBI-fòbia”.

“Tots ens hi juguem molt contra el racisme. L’extrema dreta utilitza el racisme per intentar créixer”, ha alertat David Karvala, de la UCFR, en la roda de premsa per explicar els detalls de la manifestació. Fatou Secka, també de la plataforma, ha instat a “actuar” davant del racisme i no només quedar-se amb les paraules.

La guerra a Ucraïna ha tingut un pes important durant les intervencions dels representants de les entitats, que s’han mostrat sorpresos per la rapidesa per articular el mecanisme per acollir refugiats de la invasió russa, que surt publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’aquest dijous. “Les persones que fugen de la guerra a Ucraïna mereixen ser acollides, però també les que fa anys que fugen d’altres guerres, com la de Síria o el Iemen”, ha dit Karvala, que ha afegit: “Hi ha gent refugiada arreu del món; per les guerres, la pobresa, el canvi climàtic. I no és caritat, tal com va el món, qualsevol es podria en una situació similar”.

Mariana Araujo, de Dones brasileres contra el feixisme, ha destacat “la rapidesa i l’agilitat” del mecanisme d’acollida que s’ha posat en marxa, però l’ha contraposat a un sistema “molt excloent”, també cap a persones ucraïneses que es trobaven a Catalunya abans de la guerra. Araujo ha exigit a les administracions que acullin les persones que han marxat dels seus països i en regularitzin la situació.

Per la seva banda, el secretari d’Organització de la Plataforma Gitana d’Acció Política (Politirrom), Julio Vargas, ha reivindicat la igualtat dels gitanos respecte a la resta de ciutadans i ha denunciat la situació d’aquest col·lectiu a la guerra d’Ucraïna. Ha assegurat que “se’ls estan negant” els drets. A més, ha assenyalat la lluita que estan fent a les institucions, on han rebut el suport d’ERC i que, en canvi, mantenen enfrontaments amb PP i VOX, a qui ha qualificat de “feixistes”.

Ahmed Nasser El Alaoui, del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, ha posat el focus en el racisme institucional i estructural, que genera una “vulneració de drets” i “desprotecció” cap a les persones migrades, sobretot les més joves. El Alaoui ha alertat que l’institucional és la forma de racisme “més violenta” i “difícil” de lluitar-hi en contra.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió