Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023
Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023

‘Enredadas’ inaugura la 16a edició del festival MUD a La Llotja de Lleida

|

- Publicitat -

ACN Lleida – El grup ‘Enredadas’ amb les artistes Martirio, Uxía, Carmen París i A Pedreira ha donat el tret de sortida aquest dijous a la 16a edició del MUD (Festival de Músiques Disperses) al Teatre de la Llotja de Lleida. El certamen, que tindrà lloc del 23 al 26 de març en diferents espais de la ciutat, manté el folk com el seu eix vertebrador i continua obrint la seva mirada a propostes musicals innovadores i sorprenents. Un exemple és aquest espectacle inaugural que ha anat a càrrec de les quatre reconegudes artistes que revolucionen la música regional i la combinen amb gèneres com el jazz per atreure noves audiències, segons ha explicat el coordinador del festival, Xavi Romà.

Una de les integrants de l’espectacle ‘Enredadas’, Carmen París, és natural d’Aragó i ha reconegut sentir-se emocionada per tornar a Lleida després de molt temps i que, a més, sigui per obrir el festival. Pel que fa a l’espectacle, en destaca la combinació dels folklores de les terres natals de cadascuna de les artistes. “Durant l’actuació sona andalús i gallec al mateix temps, és una barreja molt interessant amb un substrat comú que no ens fa alienes”, ha explicat.

Publicitat

Per la seva part, l’artista Uxía ha definit ‘Enredadas’ com un “embolic”. En concret, és un repertori de música ibèrica “molt diversa” on cada integrant aporta la seva personalitat per interactuar entre elles. “Són dones que admiro i estimo”, ha expressat.

D’altra banda, A Pedreira ha explicat que tot plegat sorgeix després d’un primer concert a Galícia en el qual van sentir-se molt a gust per continuar amb el projecte. “Les meves companyes són unes mestres, ja que totes hem investigat, transformat, musicat el folklore de les seves nacionalitats o regions de cadascuna i això fa molt ric el fet de poder compartir-ho”.

El Teatre de la Llotja de Lleida, amb aforament per a fins a 1.000 persones, s’ha estrenat com a escenari pel festival, que s’ha desmarcat així de la seva dinàmica habitual de celebrar les seves propostes en espais més reduïts. “La Llotja era un lloc ideal per a la proposta escènica” del concert inaugural ha afirmat Romà.

Paral·lelament, el Cafè del Teatre ha acollit aquest dijous l’actuació de Las Karamba, un grup multicultural format per sis dones migrants, originàries de Veneçuela, Cuba, Argentina o Catalunya. El conjunt d’artistes inicia ‘La Humanidad Tour’ aquest 2023 després de més de 40 concerts per tot Europa i escalfa motors així pel seu proper disc, que veurà la llum el 2024.

El cartell d’aquesta 16a edició del MUD compta també amb artistes com Baiuca, Socunbohemio, Kumbia Boruka, Patricia Atzur, Pau Vallvé, Ultra-Local DJs (Carme Baqués i Raül Chamorro) i Nick Mulvey. Els concerts es duran a terme entre el 23 i el 26 de març en diferents espais de la ciutat com el Teatre de l’Escorxador, La Llotja<strong> </strong>i<strong> </strong>l’Espai Orfeó, mantenint l’eix central de la programació al Cafè del Teatre de l’Escorxador,<strong> </strong>i el concert íntim (entrada lliure amb aforament limitat) a la botiga-cerveseria Grans Records de Lleida.

El<strong> </strong>festival, organitzat per la Paeria de Lleida<strong> </strong>de forma exclusiva, està reconegut com un dels més particulars del territori i serveix d’aparador per projectar nous camins que el folk modern emprèn amb el pas del temps i es reivindica com a missatger intergeneracional, pont entre la tradició i la modernitat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió