ACN Madrid – Endesa ha presentat els seus resultats del 2021 amb un benefici ordinari net de 1.902 MEUR, un 11% menys que el 2020 (2.132 MEUR), en un exercici condicionat “per les turbulències en els mercats gasistes internacionals i amb preus elèctrics rècord a Europa”. No obstant això, la companyia elèctrica destaca que la xifra supera en un 12% l’estimació de 1.700 MEUR de beneficis comunicada al novembre. Aquesta millora permetrà repartir als accionistes un dividend d’1,44 euros per acció, un 11% superior a la xifra comunicada al Capital Markets Day. En paral·lel, Endesa va elevar el resultat brut d’explotació (ebitda) a 4.278 MEUR el 2021, un 6% més que l’any anterior, gràcies a mesures de gestió i a l’impacte positiu de resultats no recurrents.
Segons Endesa, dos terços d’aquest ebitda estan “alineats” amb la nova “taxonomia verda” de la Unió Europea. Alhora, el 75% de la inversió bruta de 2.200 milions executada el 2021 (un 33% més que la de l’any anterior) “s’ajusta” a aquesta taxonomia.
La direcció de la companyia energètica ha celebrat haver “superat” un any “especialment complicat” per l’impacte de la “gran pujada” dels preus majoristes de l’electricitat a escala europea, pujada que xifra en “més d’un 200%” a Espanya.
Un altre tret dels resultats que destaca l’empresa és el fet que s’ha recuperat la senda de creixement de la cartera de clients al mercat liberalitzat, que situa en 5,9 milions, un 3% més.
Pel que fa als “avenços” en descarbonització, Endesa subratlla que hi ha hagut un augment de la potència instal·lada d’origen renovable del 8%, fins als 8.300 Megawatts. Alhora recorda que s’ha obtingut la llicència de tancament de la central tèrmica de Litoral.
Segons els càlculs de la companyia, un 1% dels ingressos del 2021 procedeix de l’activitat del carbó. Endesa continua pendent del permís per clausurar l’ultima planta peninsulars d’aquest combustible, As Pontes.
En contrast, la firma destaca la cartera “sòlida” de projectes renovables de 77.000 Megawatts a tancament d’any per complir amb les metes marcades al pla estratègic 2022-2024 i la Visió a 2030.
Finalment també destaca que l’activitat comercial “intensa” al segment de mobilitat elèctrica ha permès incrementar un 34% en l’exercici la xarxa de punts de recàrrega fins als 9.500.