Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Endesa manté la voluntat de “cofinançar” el deute de la pobresa energètica

ACN Barcelona.-Endesa ha indicat que manté la voluntat de “cofinançar” el deute de famílies vulnerables acumulat a Catalunya des del 2015, xifrat en uns 25 milions d’euros. Després que aquell […]

Avatar
Agències 28/07/2020

ACN Barcelona.-Endesa ha indicat que manté la voluntat de “cofinançar” el deute de famílies vulnerables acumulat a Catalunya des del 2015, xifrat en uns 25 milions d’euros. Després que aquell any s’aprovés la llei de Pobresa Energètica, el 2019 la companyia va començar a negociar un conveni amb l’executiu per delimitar com ha d’actuar davant de casos d’aquest tipus. Segons han explicat a l’ACN fonts de l’empresa, els termes per tancar el conveni estan consensuats, però la solució sobre el deute anterior “era i és condició indispensable i necessària” perquè les dues parts “corroborin un acord marc a futur”. En aquest sentit, Endesa no tanca la porta a trobar formes de cofinançament alternatives més enllà d’assumir-ne la meitat, la seva proposta inicial.

L’empresa elèctrica surt així al pas de l’acte que han protagonitzat avui administracions i entitats, a través del qual l’han instat a condonar el deute i firmar el conveni de forma urgent per afrontar l’emergència en l’àmbit de la pobresa energètica i tenir un marc jurídic estable a partir d’ara.El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, ha explicat que el bloqueig és perquè Endesa vol una solució pel deute acumulat des del 2015, mentre que administracions i entitats exigeixen a la companyia que l’assumeixi en la seva totalitat i l’atribueixen a la seva negativa de signar fins ara el conveni, que preveu la pròpia llei. També avisen que disposar d’aquesta eina és urgent, i encara més ara per la crisi de la covid-19.En canvi, Endesa reitera que manté el compromís de “cofinançar” el deute, així com la voluntat d’arribar a l’acord per al conveni. Un conveni que, subratllen, vindria a substituir un reglament de la llei -és a dir, la manera com s’ha d’aplicar- que cinc anys després de l’aprovació de la norma al Parlament encara no s’ha desenvolupat.És per això que fonts de l’empresa consideren que, en tot cas, la responsabilitat de la situació actual és compartida, i reiteren que el pacte del conveni no pot anar dissociat de l’acord per al cofinançament del deute. I en aquest sentit, tot i que fa un any l’empresa es va mostrar disposada a assumir el 50% del total, ara manifesta la “predisposició a trobar altres formes de cofinançament alternatives”.Així, Endesa demana a l’administració que assumeixi el compromís de desenvolupar “amb claredat” el protocol de la Llei 24/2015 i “desbloquegi definitivament” aquesta situació. Al seu parer, el fet que no hi hagi ni protocol d’actuació ni mecanismes de finançament “segueix deixant el deute pendent sobre les persones en situació de vulnerabilitat i agreujant la seva situació”.Finalment, Endesa considera que la falta d’un acord marc priva les persones vulnerables de poder beneficiar-se de “mesures reals i efectives” per combatre la pobresa energètica i garantir el subministrament dels serveis bàsics d’electricitat i gas. Aquest acord, considera la firma, permetria crear un fons per articular i desplegar ajudes dirigides a persones en situació de vulnerabilitat.