Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Endesa completa el desballestament de la central tèrmica de Cubelles

ACN Cubelles.-Endesa ha donat per acabats els treballs de demolició i desmantellament de totes les instal•lacions de l’antiga central tèrmica de Foix, a Cubelles (Garraf). Aquesta setmana la companyia ha […]

Avatar
Agències 17/06/2019

ACN Cubelles.-Endesa ha donat per acabats els treballs de demolició i desmantellament de totes les instal•lacions de l’antiga central tèrmica de Foix, a Cubelles (Garraf). Aquesta setmana la companyia ha posat punt i final a més de dos anys d’obres d’enderroc que han deixat el terreny totalment arrasat, un cop destruïdes les naus, el taller, els magatzems, els pre escalfadors, la nau de turbines, la caldera i la resta d’edificis complementaris, així com també la xemeneia de 175 metres d’alçada –demolida fa tres mesos-. Ara Endesa afronta una segona i última fase de treballs per restituir el sol i eliminar qualsevol rastre de l’activitat energètica. Les obres per desballestar la central, de gairebé 40 anys d’història, hauran superat els 4,7 MEUR previstos inicialment.

Segons ha detallat la companyia aquest dilluns, durant el desmantellament de les 16 hectàrees de la central s’han generat 12.000 metres cúbics residus de construcció i demolició (RCD), procedent de la trituració del formigó de les estructures. Tot un volum de runa que s’ha reutilitzat per a emplenar els buits de la instal•lació. En conjunt, però, el volum de residus generats ha estat de gairebé 27.000 tones i se n’ha pogut valoritzar per reutilitzar un 87%.D’altra banda, Endesa ha assegurat que ha preservat les zones verdes i tots els arbres i plantes que hi havia al recinte, mentre ha aprofitat equips i olis que hi havia a la maquinària per a un segon ús a altres centrals de la companyia, tant elèctriques com hidràuliques. Incertesa sobre el futur del recinteAmb la fi de la demolició de la central tèrmica, l’atenció se centra ara en el futur dels terrenys. Endesa i l’Ajuntament de Cubelles van avançar l’estiu passat que havien mantingut converses informals en què la companyia s’havia mostrat predisposada a reconvertir la zona en un espai d’habitatges i comerços. A hores d’ara no hi ha hagut cap projecte ferm damunt la taula. En el cas hipotètic que hi hagués una entesa per impulsar un pla urbanístic a la zona, no només seria necessari una requalificació aprovada per l’Ajuntament, sinó que també caldria el vistiplau del Ministeri d’Indústria. L’aval de l’estat espanyol seria imprescindible perquè l’espai està qualificat com a zona energètica, una designació que depèn exclusivament del Ministeri.Quatre anys d’ençà de la desconnexió La central tèrmica de Foix, construïda a finals dels 70, es va desconnectar de la xarxa elèctrica el juny del 2015, si bé des del 2010 només operava en moments de punta de demanda elèctrica. Segons Endesa, l’últim ús de la planta es va fer l’agost del mateix 2010, any en què va operar a un 0,17% de la seva capacitat de producció. Durant els 40 anys que va estar en funcionament, va utilitzar fuel i gas natural.