Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Els veïns no veuen canvis en el desconfinament perimetral de la Conca d’Òdena: “Estem com estàvem”

ACN Igualada.-Els veïns de la Conca d’Òdena no creuen que l’aixecament del confinament perimetral a la zona els generi grans canvis. Paradistes de mercats, propietaris de botigues i treballadors de […]

Avatar
Agències 06/04/2020

ACN Igualada.-Els veïns de la Conca d’Òdena no creuen que l’aixecament del confinament perimetral a la zona els generi grans canvis. Paradistes de mercats, propietaris de botigues i treballadors de supermercats destaquen a l’ACN que l’aixecament dels controls policials no els afectarà perquè a tot l’Estat hi ha decretat un confinament total. Per alguns ciutadans, però, la situació d’aquest dilluns és millor que la de fa només 24 hores. Són els de nuclis i masies disseminades d’Òdena que van quedar fora del perímetre. L’alcaldessa del municipi, Maria Sayavera, afirma que ara podran accedir als comerços propers per fer la compra i destaca el benefici per als 10.000 treballadors de la Conca, que es trobaran ara en “igualtat de condicions” que la resta.

Sayavera confia en la decisió de la Generalitat d’aixecar el confinament perquè, a la pràctica, tothom està sotmès al confinament total decretat pel govern espanyol. “Continuem demanant a la gent que es quedi a casa”, insisteix. Alhora, destaca que els principals beneficiats són els treballadors de fora i de dins de la Conca d’Òdena que no poden acudir a la feina –essencials i no essencials- perquè des del dia 12 de març a la mitjanit no van poder entrar ni sortir del perímetre i pels quals encara no s’ha trobat una solució a la seva situació laboral. “Sabíem que abans del dia 9 d’abril, quan venç el confinament total, havíem de tenir notícies perquè s’acabés el prejudici de 10.000 treballadors de la zona i que ara es trobaran en la mateixa situació que la resta”. Jordi Domènech, veí d’igualada, destaca que la gent ha agafat por en veure tants morts a l’Hospital d’Igualada. “A Igualada tothom ha fet molt cas a les autoritats, no ens ha canviat gaire, estem com estàvem”, assegura, que recorda que tan és estar confinat amb controls policials com per ordre d’un confinament total. Amb tot, assegura que els seus pares eren fora de la zona confinada i això li ha dificultat la gestió. Marta Bordas és paradista del Mercat de la Masuca, que ha continuat treballant de portes endins. Així, les parades han rebut els encàrrecs per telèfon i ells han fet repartiment a domicili, sovint, ajuntant comandes de diversos establiments per minimitzar els riscos. Un sistema, però, que assegura que no els està aportant un resultat econòmic positiu, però que han de “sobreviure” amb la situació que hi hagi. “Ara hi ha molts poblets que no podien accedir a la zona que podran”, apunta Bordas com a principal canvi respecte diumenge. En una línia similar s’expressa Xavier Llobet, venedor d’un supermercat d’Òdena. Quan es va posar en marxa el confinament van considerar tancar el negoci de cara públic i treballen també per comandes a través del mòbil per evitar la propagació de la covid-19. “Pot ser que ara hi hagi més clients que arribin fins aquí, però ho continuarem fent com fins ara”, precisa. Així, recullen la petició mòbil i l’entreguen al client quan la va a buscar. Amb tot, Llobet es mostra favorable a l’aixecament per la situació de transportistes i productes que era un problema que poguessin entrar al perímetre de la Conca d’Òdena: “la situació ara és igual dins que fora.