Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Els treballadors de Nissan protesten a Madrid per exigir a la classe política espanyola que s’impliqui en el tancament

ACN Madrid.-Milers de treballadors de Nissan han traslladat la seva protesta a Madrid per exigir a la classe política espanyola que treballi per buscar una alternativa al tancament i que […]

Avatar
Agències 15/07/2020

ACN Madrid.-Milers de treballadors de Nissan han traslladat la seva protesta a Madrid per exigir a la classe política espanyola que treballi per buscar una alternativa al tancament i que recuperin l’autorització administrativa pels Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO), perduda en la reforma laboral del 2012. Els manifestants han arribat en autobusos i cotxes des de Barcelona i han fet una marxa des de la glorieta de Carles V, al costat de l’estació d’Atocha, fins al Congrés dels Diputats entre crits de ‘Nissan no es tanca’ o ‘Futur per a Nissan ja’. A l’arribada a les corts espanyoles, el comitè d’empresa ha llegit un manifest reclamant solucions a un grup de parlamentaris i ha tornat a demanar a la companyia automobilística que retiri l’ERO.

A la marxa també hi ha participat treballadors d’empreses subcontractades, com Acciona. En total, els sindicats preveuen que el tancament tingui un impacte més enllà dels 2.500 empleats inclosos a l’ERO i xifren en 25.000 les famílies que depenen d’alguna manera o altra del funcionament de les instal·lacions de l’empresa japonesa. L’empresa va anunciar el tancament definitiu dels tres centres que té a Catalunya –a la Zona Franca, a Montcada i Reixac i a Sant Andreu– el 28 de maig i des de llavors els sindicats han iniciat un cicle de mobilitzacions per revertir la decisió. Fa dues setmanes, la plantilla es va traslladar la protesta a la planta de Nissan a Cantàbria.Raúl Montoya, el secretari de la Federació d’Indústria d’USO, el sindicat majoritari a Nissan, ha dit que l’ERO que pretén tirar endavant la multinacional està “injustificat” i és “il·legal”, tal com va quedar “demostrat” en la reunió de mediació al Departament de Treball aquest dimarts, on la companyia automobilística va presentar les causes que expliquen el tancament.”L’empresa presenta a la memòria un ERO per causes organitzatives i productives i, malgrat això, a les reunions explica unes causes econòmiques tàcites”, assegura Montoya en declaracions recollides en un comunicat. A més, el sindicalista creu que un altre element d'”irregularitat” del procés rau en l’inici de les negociacions locals sense que hagi acabat el període de consultes amb el comitè europeu. Els comitès d’empresa també consideren “imprescindible” que es creï una mesa tripartida entre governs, empresa i sindicats, per trobar solucions industrials i assegurar la continuïtat de les plantes que el fabricant japonès té a Catalunya. La propera reunió està fixada pel dimarts que ve, 21 de juliol.La manifestació de la plantilla de Nissan a Madrid ha coincidit amb la presentació mundial del Nissan Ariya, el primer SUV 100% elèctric que el comitè d’empresa havia defensat que es portés a Barcelona com a solució per a salvar la fàbrica.