Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Els taxistes descarten fer vaga durant el Mobile World Congress 2023

ACN Barcelona – Els taxistes han descartat fer vaga durant el Mobile World Congress 2023, que s’ha de celebrar entre el pròxim dilluns 27 de febrer i dijous 2 de […]

Agències 23/02/2023

ACN Barcelona – Els taxistes han descartat fer vaga durant el Mobile World Congress 2023, que s’ha de celebrar entre el pròxim dilluns 27 de febrer i dijous 2 de març. Així ho ha decidit l’assemblea convocada per Élite Taxi aquest dijous, que ha apostat per descartar l’aturada arran d’un acord entre el sector, el departament de Territori i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El pacte, segons ha detallat el portaveu d’Élite Taxi, Tito Àlvarez, permetrà introduir esmenes a la llei d’acompanyament als pressupostos, que s’ha de votar al Parlament pròximament, que inclouen modificacions a la llei del taxi i al decret VTC. Entre d’altres, amb les noves mesures es prohibirà a plataformes com Free Now aplicar descomptes o bonificacions a les tarifes.

En relació amb aquest punt, segons Álvarez, les noves modificacions obligaran a complir amb la tarifa vigent del taxi, amb la qual cosa les plataformes no podran aplicar descomptes o bonificacions, ni tampoc podran incloure en el preu cap suplement que no estigui contemplat en la llista de preus de l’Institut Metropolità del Taxi.

A banda d’aquest blindatge, el portaveu d’Élite Taxi ha explicat que també han acordat introduir una modificació a la llei del taxi amb la qual s’obligui a totes les companyies a incloure en el seu objecte social que realitzen una activitat de transport vinculada al taxi. Aquest fet obligarà a aquelles empreses que tenen seu fiscal a un altre país, com és el cas de Free Now, a establir-se a l’Estat.

Pel que fa al decret que regula les VTC, aprovat el passat mes de juliol i que ha deixat fora de joc a gran part del sector arran de les restriccions que recull, Álvarez ha assenyalat que han treballat per “relaxar” algunes de les mesures per tal de no perjudicar a les VTC tradicionals. Per exemple, el text aprovat a l’estiu introduïa que una empresa amb una sanció molt greu per infringir la normativa VTC quedava fora de la possibilitat d’obtenir noves llicències urbanes. Ara, amb les esmenes, només es quedaran fora les companyies que acumulin fins a tres infraccions molt greus.

<strong>Amenaça de mobilitzacions contra l’ACCO</strong>

Malgrat haver descartat una aturada durant el MWC, els taxistes han amenaçat amb noves mobilitzacions un cop finalitzat el congrés. Si es tiren endavant les protestes, aquestes seran contra l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), qui fa uns dies va anunciar que estava estudiant una sanció de més de 122.000 euros a Élite Taxi i Taxi Project per conducta anticompetitiva contra plataformes com Uber.

En l’assemblea d’aquest dijous, Tito Álvarez ha qualificat la proposta de sanció com una “provocació”. Segons l’activista, és “estrany” que l’anunci de l’ACCO arribés quinze dies abans de la celebració del MWC i que, una setmana després, segons Álvarez, Uber engegués una campanya publicitària per captar taxistes. “No és casual, és una estratègia i no caurem. Ens volien provocar perquè rebentéssim el MWC i tothom es posés en contra nostra, però els ha sortit molt malament”, ha conclòs Álvarez.