Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Els sindicats valoren positivament la reducció de l’atur però alerten que es manté la precarietat

ACN Barcelona.-Els sindicats han valorat positivament la reducció de l’atur però han alertat que es manté la precarietat. Així, CCOO ha vist “significativament positiu” que incrementi l’ocupació, tant respecte l’any […]

Avatar
Agències 28/01/2020

ACN Barcelona.-Els sindicats han valorat positivament la reducció de l’atur però han alertat que es manté la precarietat. Així, CCOO ha vist “significativament positiu” que incrementi l’ocupació, tant respecte l’any 2018 com en relació al trimestre anterior, i que es redueixi la desocupació “de manera molt més intensa que la resta de l’Estat”. Tot i això, ha lamentat que la taxa de temporalitat “es manté en un elevat 21,2% i continua la notable diferència entre homes i dones “. De la seva banda, UGT ha alertat de la destrucció de 9.400 llocs de treball en un any a la indústria i de l’increment de l’atur entre els menors de 25 anys. Comissions ha exigit també l’aprovació de pressupostos de la Generalitat per “garantir l’estabilitat de l’ocupació”.

Comissions ha defensat la importància del Salari Mínim Interprofessional i la reactivació de la negociació col·lectiva, “que sense afectar a l’ocupació comporta millores evidents per a les persones treballadores més vulnerables”. El sindicat ha reivindicat també millors polítiques actives d’ocupació amb dotació pressupostària, la derogació de la reforma laboral i més recursos per combatre el frau en la contractació. Per a UGT, la taxa del 10,45% d’atur amb que va tancar el 2019 està “encara llluny de la taxa del quart trimestre del 2007 que estava en el 6,5%”. En aquest sentit, ha afegit que també hi ha 154.100 aturats més que llavors i 143.200 llocs de treball menys que abans de l’inici de la crisi. El sindicat ha alertat especialment per la situació de la indústria, que continua perdent ocupació, amb una destrucció de 9.400 llocs de treball en un any, de la tendència a incrementar-se la parcialitat masculina i de l’increment de l’atur entre els menors de 25 anys. Per això, ha qualificat el 2019 “com un desastre” ja que la precarietat “s’ha instal·lat al mercat de treball sense que la recuperació econòmica reverteixi en les persones treballadores”. Davant d’això, ha exigit també la derogació de les reformes laborals, un canvi “urgent” de polítiques econòmica i d’ocupació, l’ús de la contractació indefinida i la jornada completa, obrir el debat sobre la reducció de treball amb caràcter universal a 32 hores setmanals sense reducció salarial i dotar el servei públic d’ocupació amb més recursos humans i econòmics, entre d’altres.