Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Els sindicats perceben una reactivació laboral en la construcció a Tarragona però es mostren preocupats pel turisme

ACN Tarragona.-Els sindicats CCOO i UGT perceben una millora del mercat laboral en el sector de la construcció a la demarcació de Tarragona en les darreres setmanes. En declaracions a […]

Avatar
Agències 17/06/2020

ACN Tarragona.-Els sindicats CCOO i UGT perceben una millora del mercat laboral en el sector de la construcció a la demarcació de Tarragona en les darreres setmanes. En declaracions a l’ACN, expliquen que la indústria també s’està reactivant, tot i que més a poc a poc. El principal focus de preocupació és el sector serveis, especialment el vinculat al turisme, per la incertesa que hi ha sobre com anirà la temporada. Confien que durant l’estiu els treballadors de diferents àmbits que van patir un ERTO arran de l’estat d’alarma puguin recuperar la feina. Amb tot, denuncien que hi ha empreses que estan fent contractacions irregulars, ja sigui aprofitant que l’Estat paga part del sou o mitjançant la fórmula de falsos autònoms.

La secretària general de CCOO a Tarragona, Mercè Puig, reconeix que perceben “una reactivació que s’està notant més al sector de la construcció”. El seu homòleg a UGT, Joan Llort, afegeix que fins i tot la iniciativa privada “es comença a moure”. En les darreres setmanes també hi ha hagut una millora en la indústria, tot i que lenta. “Li està costant molt activar-se. Empreses que van fer ERTO per causa de força major ara els estan passant com a causes organitzatives. La nostra por és que acabin sent ERO”, indica Puig. La representant de CCOO apunta que algunes d’aquestes companyies estan vinculades a l’alimentació, i tenen en la restauració i el sector turístic clients importants, que estan encara inactius. Això dificulta que recuperin el seu ritme habitual. Per la seva banda, Llort es mostra partidari d’esperar a finals d’estiu per valorar com evolucionen tots els sectors, que en ocasions s’interrelacionen, abans de treure conclusions. “Veurem si els que estan amb ERTO s’han incorporat o si van cap a expedients d’extinció”. Aquesta prudència Puig també l’aplica al turisme. “De moment es veu poca reactivació. Els que més han obert són els bars i restaurants. Ara que han de començar els hotels i PortAventura, esperem que es noti”, assenyala. En el sector serveis és on hi ha la bossa més gran de treballadors fixos discontinus, molts dels quals no treballen des del final de la temporada de l’any passat i alguns ja han esgotat l’atur. Des dels sindicats també s’han mostrat molt preocupats perquè hi ha treballadors que han patit un ERTO que “encara no han cobrat res” des del mes de març, pels problemes al SEPE en el pagament de les prestacions.Irregularitats en contractacionsDes de CCOO i UGT afirmen que han presentat diverses denúncies per contractacions irregulars en diversos sectors. Puig posa com a exemple casos d’empreses que tenen empleats perquè treballin un 25% de la jornada però n’acaben treballant un 75%, i bona part del sou l’acaba pagant l’Estat. “Estem fent bastantes denúncies, més de les que voldríem”, lamenta. Llort comenta també que al sector logístic han detectat la contractació de falsos autònoms. “Treballadors externs sense cap tipus de contracte i que no estan donats d’alta com a autònoms que fan serveis de paqueteria en una empresa que té empleats amb ERTO”, exemplifica.