Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Els sindicats i patronals celebren el nou paquet d’ajuts directes encara que arribin “tard” i siguin “insuficients”

ACN Barcelona.-Els sindicats i patronals han celebrat el nou paquet de més de 1.000 milions d’euros en ajuts a empreses, autònoms i treballadors en ERTO encara que “arribi tard” i […]

Agències 14/06/2021

ACN Barcelona.-Els sindicats i patronals han celebrat el nou paquet de més de 1.000 milions d’euros en ajuts a empreses, autònoms i treballadors en ERTO encara que “arribi tard” i siguin “insuficients”, han dit en una roda de premsa al Palau de la Generalitat. Gran part dels fons -993 milions- provenen de l’Estat. Els representants empresarials esperen que l’executiu entomi aviat l’objectiu d’ampliar els ajuts a les empreses que no estan dins dels 191 CNAE que poden rebre les transferències directes però que formen part de la cadena de valor d’aquests àmbits econòmics i, per tant, s’han vist fortament afectats per la pandèmia. Al seu torn, els líders de CCOO i UGT han fet una crida a les empreses a tenir “responsabilitat social” i a mantenir l’ocupació.

L’acord entre el Govern i els agents socials i econòmics s’ha escenificat al Pati de Carruatges del Palau de la Generalitat, des d’on el president del Govern ha pronunciat un discurs acompanyat dels consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i d’Economia, Jaume Giró així com dels dirigents dels sindicats majoritaris, Javier Pacheco (CCOO) i Camil Ros (UGT) i de les patronals més representatives, Antoni Cañete (Pimec) i Josep Sánchez Llibre (Foment).El pacte ha permès ampliar de 95 a 191 sectors que poden optar als ajuts d’entre 3.000 i 200.000 euros, entre els quals s’hi ha inclòs àmbits com el lleure o les escoles d’idiomes. Tots els representants econòmics i socials han coincidit a comentar que el Govern “ha trigat massa” a formar-se i han lamentat que els ajuts no s’entreguessin de “manera immediata” quan es van habilitar fa dos mesos pel govern espanyol. Sánchez Llibre ha puntualitzat que la “culpa” de la tardança és del govern espanyol que va articular aquestes transferències “massa tard” i ha destacat que aquests recursos han de servir perquè “no es trenqui la cohesió social”.També han coincidit a dir que “costarà uns anys sortir de la crisi” i entendre que l’acord rubricat aquest dilluns “no serà l’últim”. En aquest sentit, Cañete ha dit que els recursos aportats “no són suficients per als danys que ha causat la crisi” però serviran per “apuntalar moltes activitats econòmiques” que estan patint.Admetent que “volien que entressin molts més sectors”, el dirigent de Pimec ha demanat que el compromís d’aportar recursos a les empreses que no poden optar als ajuts presentats avui, perquè no pertanyen a un dels 191 sectors triats sigui realitat aviat. Cañete ha posat com a exemple una farmàcia situada en una població turística o una fàbrica de cafeteres que treballa pel sector hoteler.Al seu torn, els sindicats han demanat que encara que no hi hagi una clàusula de manteniment de l’ocupació per accedir als ajuts, les empreses que rebin recursos públics tinguin “responsabilitat social” amb els treballadors. “La crisi econòmica continua i de manera dura”, ha advertit Ros, que ha afegit que mentre durin aquests estralls “caldrà revisar els acords”. En el cas dels empleats en ERTO, 130.000 persones podrien optar als ajuts entre 600 i 700 euros, finançats amb fons propi de la Generalitat. En la mateixa línia, Pacheco ha assegurat que aquest acord consensuat els permet ser “optimistes” de l’ús que farà el Govern del Consell de Diàleg Social, òrgan on estan representats els sindicats i patronals més representatius. “Ha de ser un punt d’inflexió sobre com s’entén la participació en l’àmbit socioeconòmic”, ha dit.