Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

Els sindicats educatius rebutgen l’última proposta d’Educació però amb retrets a USTEC

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els sindicats educatius rebutgen l’última proposta del departament d’Educació per revertir les retallades del passat, però amb retrets a USTEC, el sindicat majoritari. La mesa sectorial s’ha reunit aquest divendres amb la conselleria, després que aquesta última els fes arribar un nou document que els sindicats consideren que és “de mínims” i que retrocedeix respecte de la proposta feta per Educació el desembre. Després de la reunió, la portaveu d’USTEC, Yolanda Segura, ha afirmat que el sindicat té “interès” a arribar a un acord amb el departament, però ha mantingut l’amenaça d’una vaga el pròxim setembre davant la “manca de voluntat” de pacte d’Educació. La resta de sindicats han acusat USTEC de tenir “connivència” amb la conselleria.

La mesa sectorial d’Educació, que reuneix els sindicats USTEC, CCOO, Professors de Secundària, UGT, CGT, USOC, i la Intersindical, s’ha reunit aquest divendres després que el departament d’Educació enviés una nova proposta a principis d’aquesta setmana. A la sortida de la reunió, els sindicats han admès que de forma majoritària han coincidit en les reclamacions fetes a la conselleria. Tanmateix, tots han coincidit a retreure a USTEC una “connivència” amb el departament.

Publicitat

Després que el sindicat majoritari protagonitzés la setmana passada una tancada als serveis territorials del departament d’Educació, CCOO va acusar el sindicat de “trencar” la unitat sindical perquè no havia comptat amb la resta de sindicats per l’acció, i va alertar que l’estratègia d’USTEC “afeblia” la lluita davant la conselleria.

En aquest sentit, la responsable d’educació pública de CCOO a Catalunya, Marga Ro, ha assegurat aquest divendres que els preocupa “la connivència” entre el departament i USTEC, i ha afirmat que això el que fa és “deslegitimar” la mesa. “La mesa som els representants legals dels treballadors, que hem sortit escollits de les urnes, i aquí és on s’han de negociar les coses, no per darrere”, ha criticat Ro, en referència a una reunió, a banda de la mesa, que aquest mateix divendres té lloc entre el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, i USTEC.

Ro ha admès que durant la reunió de la mesa els sindicats “han anat en la mateixa línia” pel que fa a les reivindicacions, però ha insistit que USTEC, la setmana passada, va “escenificar” una tancada als serveis territorials “per vendre fum”. “Ells van escenificar que feien unes tancades per aconseguir la negociació, però aquesta negociació es fa en el si de la mesa i amb tots els sindicats”, ha sentenciat. Amb això, Ro ha alertat que aquest conflicte “no ajuda els treballadors”.

Al seu torn, el secretari general de Professors de Secundària, Xavier Massó, també ha denunciat la reunió bilateral entre Cambray i USTEC, i ha acusat el conseller de “menystenir” la resta de sindicats. Sobre la trobada de la mesa, Massó ha assegurat que hi havia una “majoria sindical”, excepte USTEC, que estava disposada a pactar i a “matar aquests temes” i ha titllat de “deplorable” l’actitud del conseller. “No està capacitat per negociar”, ha assegurat.

Massó ha defensat que el Cambray “només vol un acord amb un sol sindicat” i ha lamentat que USTEC hagi volgut introduir “altres temes” en la negociació, fora de l’acordat. “Veníem a arreglar això, que és del que havíem estat parlant fins ara”, ha conclòs.

Sobre l’amenaça de vaga, mentre que USTEC, CCOO i CGT no han rebutjat convocar-la si el pacte no tira endavant, des de la UGT, Lorena Martínez, ha admès que la proposta d’Educació “empitjora” la del desembre, però ha defensat la voluntat de negociar. “Crec que podem lluitar per revertir el que ens han pres, però si tenim una proposta per poder aconseguir millores, no ens ho carreguem”, ha demanat.

<strong>Proposta del departament</strong>

En la proposta enviada als sindicats aquesta setmana, Educació es compromet a crear un grup de treball dins la mesa sectorial per fer seguiment del personal interí que no superi el concurs de mèrits, les oposicions d’estabilització d’aquest any i les de reposició del 2024, manté per al calendari del curs 2024-25 la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys i recuperar el primer estadi docent a sis anys a partir del desembre del 2023, és a dir, que el primer suplement retributiu per anys treballats es torni a percebre quan se’n compleixin 6 i no 9, com és ara.

Malgrat que admeten que s’han fet alguns passos endavant respecte de la proposta del desembre, els sindicats denuncien que en el text actual no apareix el reconeixement del deute pels estadis deixats de cobrar als 6 anys, com sí que recollia l’anterior. Sobre la integració dels professors tècnics de formació professional (FP) al cos de secundària, en compliment d’un reial decret, la proposta concreta la quantitat del complement salarial, però no recull l’equiparació per als mestres d’arts gràfiques i disseny, i limita fins al 2026 el complement per als professors tècnics d’FP que no tinguin titulació universitària.

Des de la Intersindical-SCS, Marc Martorell ha defensat que la proposta del departament és “poc seriosa” i ha denunciat la “voluntat negociadora escassa” de Cambray. A banda, el sindicat ha demanat a la conselleria que la proposta inclogui l’assumpció de responsabilitats per part del departament de fer “efectiva” la immersió lingüística a les aules. En la mateixa línia, des de la CGT, Miquel González, ha qualificat la proposta d’Educació “d’enganyifa” i ha acusat el conseller de fer “xantatge” als sindicats.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió