Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Els sindicats demandaran Norwegian a l’Audiència Nacional per cessió il·legal de treballadors

ACN Barcelona.-Els sindicats han anunciat que demandaran la companyia aèria de baix cost Norwegian a l’Audiència Nacional per cessió il·legal de treballadors, després de no assolir un acord en la […]

Avatar
Agències 20/05/2020

ACN Barcelona.-Els sindicats han anunciat que demandaran la companyia aèria de baix cost Norwegian a l’Audiència Nacional per cessió il·legal de treballadors, després de no assolir un acord en la reunió de mediació entre treballadors i empresa que s’ha produït aquest dimecres al Sistema Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) de Madrid. Les organitzacions sindicals USO i Sepla han acusat la línia aèria de no voler ser responsables de 400 pilots i 900 tripulants de cabina que han estat contractats a través de la filial Norwegian Air Resources i de fer servir “un complex entramat de societats” per eximir-se de les responsabilitats com a ocupador, dels costos de possibles indemnitzacions per acomiadament i dels deutes a la Seguretat Social.

En un comunicat conjunt, USO i Sepla diuen que l’empresa ha tallat l’accés a la intranet i està obligant la plantilla espanyola a tornar uniformes i credencials. Norwegian recorda, però, que no controla al 100% la filial a Espanya.Dies després de recapitalizar el deute, la companyia aèria de baix cost va anunciar que cancel·lava el contracte de provisió de tripulants a Espanya, Regne Unit, Finlàndia, Suècia i als Estats Units. La mesura forma part del pla d’ajustos per a fer front a la caiguda de l’activitat aèria que ha provocat la pandèmia de la covid-19, i que ha obligat l’empresa a presentar un concurs de creditors per a quatre filials.Aquest dimecres, l’empresa ha anunciat que ha culimnat el procés de recapitalització després de convertir 12.700 milions de corones de deute en capital i d’obtenir garanties creditícies del govern norueg per valor de 3.000 milions de corones. A l’Estat, però, els representants dels treballadors temen que l’empresa podria declarar-se insolvent i iniciar un procés d’acomiadament col·lectiu, amb unes indemnitzacions que hauria de costejar el fons de garantia salarial (Fogasa), del Ministeri de Treball. “El que ens preocupa de la cessió il·legal de treballadors és que ens fa pensar que volen que Norwegian faci fallida a Espanya deixant-nos l’únic recurs de Fogasa, que està pagat amb els impostos de tots els contribuents”, ha apuntat el responsable de Vol del sindicat USO sector aeri, Ernesto IglesiasEls sindicats denuncien que es troben en una situació d'”incertesa total” perquè la companyia “no és clara” amb el pla de futur per les operacions a l’Estat espanyol. Norwegian fa temps que arrossega problemes financers, marcats per la prohibició de volar dels models Boeing 737 MAX, i agreujats ara per la cancel·lació de vols i el tancament de fronteres per la pandèmia de la covid-19.