Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Els sindicats d’educació critiquen l’immobilisme del Departament amb la reforma de l’FP

ACN Barcelona.-Tots els sindicats amb representació al sector de l’educació pública han fet front comú aquest dimarts contra la reforma de l’FP que està impulsant el Departament. Consideren que, després […]

Avatar
Agències 17/12/2019

ACN Barcelona.-Tots els sindicats amb representació al sector de l’educació pública han fet front comú aquest dimarts contra la reforma de l’FP que està impulsant el Departament. Consideren que, després que a finals del curs passat el Departament deixés sense efecte la modificació curricular per manca de consens, Educació no s’ha mogut i ha presentant la mateixa proposta que, entre altres aspectes, augmenta les hores d’hores de pràctiques. Els sindicats alerten que l’administració no preveu dotar de pressupost aquesta reforma i critiquen que no hi ha hagut negociació i que algunes mesures, com l’augment d’hores de pràctiques, pot comportar una reducció de la plantilla de professorat.

Després d’una trobada a l’estiu, la mesa tècnica d’FP (que implica Departament i sindicats) només s’ha reunit una vegada, quan Educació els va presentar la nova proposta de reforma de l’FP que, segons han denunciat els sindicats aquest dimarts, és el mateix projecte aprovat la primavera passada ”sense dades i amb ambigüitats” i constaten que no s’ha avançat. Per això, les organitzacions sindicals presents al sector han volgut fer front comú per criticar aquest immobilisme i reivindicar la necessitat de negociar mesures perquè la implantació dels canvis no perjudiqui la situació laboral dels docents. En aquest sentit, els sindicats alerten que l’augment de les hores de pràctiques en centres de treball pot reduir la plantilla de professorat d’FP als centres i critiquen que el Departament atorgui més poder a les empreses a l’hora de fer l’avaluació dels alumnes. Els sindicats reclamen també que aquestes pràctiques, que en el cas de l’FP convencional passarien de 1.300 a 1.700 en els dos anys, estiguin remunerades i amb cotització, per evitar que els estudiants es converteixin ”en mà d’obra barata”. En aquest punt, els sindicats també lamenten que es doni més poder a les empreses a l’hora d’avaluar les pràctiques perquè el professorat és el col·lectiu més ”preparat” per poder fer aquesta tasca. També critiquen que no s’hagi fet un procés participatiu ni consultiu per elaborar els nous currículums i proposen impulsar un pla pilot amb una selecció de centres i famílies professionals per tirar endavant un projecte experimenta i després, avaluar-ne els resultats.Des del sindicat ASPEPC, David Rabadà, ha recordat que moltes vegades ”en política, es llença una cosa, la gent es queixa” i quan els sectors ja s’han calmat ”repeteixen esquema”. Els sindicats consideren doncs que aquesta reforma proposada pel Departament va en detriment de la qualitat educativa que tendeix a donar més força a l’empresa, cosa que Rabadà qualifica de ”tendència ideològica”. Per la portaveu de CCOO, Rosa Maria Villaró, el Departament ha plantejat la reforma ”a cost neutre”, un fet que qualifica de ”declaració d’intencions” i sospita que en un futur les negociacions seguiran aquesta línia. El portaveu d’USTEC-STEs, Ramon Font, ha criticat que sense diners ”és un brindis al sol” i ha recordat que l’FP també té molta despesa en material fungible, per exemple, a banda de les despeses de professorat i que en canvi, els centres estan treballant i ”no hi ha ni un duro”. ”Amb discursos no es fa el sistema”, ha sentenciat Font, ”sinó amb recursos”. El portaveu d’USTEC-STEs, Ramon Font, també ha alertat que el projecte de pressupost per al 2020 només augmenta la partida d’educació en 200 MEUR i que preveuen que els propers exercicis, el Departament d’Economia apostarà per reduir el pressupost aprofitant la davallada de natalitat, en comptes d’implementar millores pel sistema.