Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Els sindicats celebren la decisió del TC sobre les pensions i demanen una reforma integral del treball a temps parcial

ACN Barcelona.-Els sindicats han celebrat la decisió del Tribunal Constitucional (TC) que declarava que les diferències que l’administració aplica a l’hora de calcular les pensions per a treballadors a temps […]

Avatar
Agències 04/07/2019

ACN Barcelona.-Els sindicats han celebrat la decisió del Tribunal Constitucional (TC) que declarava que les diferències que l’administració aplica a l’hora de calcular les pensions per a treballadors a temps parcial en relació a les dels treballadors a temps complet són “inconstitucionals, nul·les i discriminatòries per a la dona”. En comunicats emesos aquest dimecres, Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT) han apuntat però, que cal anar més enllà. Per CCOO, la resolució confirma que és necessari una reforma integral del treball a temps parcial que tingui en compte les dificultats que pateix un col·lectiu divers. Des de la UGT, indiquen que “la sentència no resol el fet que les pensions d’aquestes dones, que han treballat gairebé tota la seva vida laboral a temps parcial, siguin d’autèntica misèria”.

Pel que fa al coeficient que el TC ha considerat com a discriminatori, els sindicats han apuntat que ja havien denunciat abans que no servia per a corregir la discriminació de bona part dels casos del treball a temps parcial i que, per exemple, si una persona havia treballat 30 anys a mitja jornada el càlcul només considerava 22,5 anys treballats. Segons estimacions CCOO, la resolució de l’alt tribunal podria beneficiar 1,8 milions de persones a l’Estat.Els representants dels treballadors han recordat que la sentència coincideix amb la que un mes va dictar el Tribunal Europeu de Justícia, i que totes dues admetien que les dones estan doblement penalitzades per treballar a temps parcial. A Catalunya 3 de cada 4 persones que treballen amb contracte a mitja jornada són dones i el 40% ho fa de manera involuntària.D’altra banda, UGT ha afegit que les dones han estat més afectades per les darreres reformes del sistema de la Seguretat Social: el retard de l’edat de jubilació als 67 anys; l’ampliació del període de càlcul de la pensió dels 15 als últims 25 anys; l’augment a 37 anys de cotització per obtenir el 100% de la base reguladora; o la creixent dificultat per aconseguir una jubilació parcial i anticipada. Per aquest motiu, el sindicat ha reclamat que es revisin totes les pensions que han estat calculades sota aquestes premisses.En aquesta línia, CCOO ha anat més enllà i ha demanat una reforma integral de les feines temps parcial, que s’ha de dur a terme, diuen, amb una perspectiva de gènere clara i que ha de desfer la “desregularització laboral” que en les últimes dècades ha tingut aquest tipus d’ocupació. El sindicat apunta que s’ha de garantir el tracte d’igualtat a un col·lectiu que és molt divers.