Diumenge, 29 de gener de 2023 - Edició 1648
La República

Els sindicats avisen que encara hi ha 13.100 aturats més que al març del 2019 i 62.255 persones en ERTO

ACN Barcelona.-UGT i CCOO han advertit que tot i les dades que mostren una recuperació de l’ocupació al juliol passat encara hi ha 13.100 aurats més que abans de la […]

Agències 03/08/2021

ACN Barcelona.-UGT i CCOO han advertit que tot i les dades que mostren una recuperació de l’ocupació al juliol passat encara hi ha 13.100 aurats més que abans de la pandèmia i més de 60.000 persones en ERTO. Així, si al març del 2019 constaven 395.214 persones en recerca de feina, el juliol passat n’eren 408.314, d’acord amb les dades d’atur registrat publicades aquest dimarts. A més, actualment 62.255 treballadors continuen en ERTO pels efectes de la pandèmia. Amb tot, els sindicats han demanat un canvi de model productiu i de mercat de treball que posi fi a la temporalitat i a la precarietat que ” perpetuen la pobresa laboral i amaguen subocupació i economia submergida i perpetuen la desigualtat de gènere ja latent en l’actual sistema”, segons UGT.

El sindicat liderat per Camil Ros ha atribuït la reducció de l’atur a l’increment de la demanda del sector turístic coincidint amb l’època estival i les rebaixes, a més de la contractació de personal temporal en aquests sectors, un fet que ha resultat “determinant”. “Gairebé nou de cada deu nous contractes signats aquest mes han estat temporals i la meitat de les persones situació d’atur no cobren prestacions per desocupació”, ha avisat el sindicat en un comunicat.D’altra banda, UGT crida a no abaixar la guàrdia i accelerar el procés de vacunació per reduir la incidència de la cinquena onada. “Però també és necessari assegurar una reactivació econòmica basada un canvi de model productiu, amb treball digne i segur per a les persones treballadores i amb perspectiva de gènere”, ha afegit.En la mateixa línia, CCOO aposta per una ocupació de “qualitat, estable i amb salaris dignes” i que es potenciïn sectors essencials com l’educació, la sanitat, la dependència i els propis Serveis d’Ocupació. “La temporalitat de la nova contractació registrada se situa en un elevadíssim 87,2%, sent un clar indicador d’inestabilitat laboral”, lamenta.Per últim, considera que amb una taxa d’inflació el 2,9% al juny, hi ha un risc de pèrdua de poder adquisitiu i demana una “negociació amb compromisos” per part de la patronal.L’atur registrat al juliol, que encadena cinc mesos a la baixa s’ha tancat amb 37.548 desocupats menys que el juny (-8,42 %). Segons el Ministeri de Treball, Catalunya tanca el mes amb 408.314 aturats, un 13% menys que fa un any i un fort descens de 61.035 persones. Les xifres d’aturats no inclouen els inclosos en un ERTO, que baixen en 27.100 persones i se situen en 62.255 afectats. L’afiliació ha mantingut un ritme de crescuda però més moderat (0,88%), amb 30.540 treballadors més registrats a la Seguretat Social que al juny. En dotze mesos, a Catalunya s’han generat 151.495 llocs de treball i s’ha vist un repunt del 4,5% de l’afiliació.