Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Els serveis socials tindran una única porta d’entrada i prioritzaran la prevenció per sobre de l’atenció pal·liativa

ACN Barcelona.-El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat aquest divendres les bases del pla estratègic de serveis socials, un document que aposta per transformar aquests serveis socials […]

Avatar
Agències 13/09/2019

ACN Barcelona.-El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat aquest divendres les bases del pla estratègic de serveis socials, un document que aposta per transformar aquests serveis socials dotant-los d’una única porta d’entrada al sistema, la desburocratització de tots els processos i la implantació de polítiques de prevenció, per sobre de les pal·liatives. Pel conseller El Homrani, que ha reconegut que caldrà millorar el finançament dels serveis socials bàsics, cal fer un ”pas endavant” que aquest sector no sigui ”el germà petit” de l’estat del benestar per continuar donant resposta a totes les persones de forma universal i amb l’equitat necessària per fer front a les desigualtats.

El Govern preveu aprovar a principis del 2020 el nou pla estratègic de serveis socials per al període 2020-2024. Aquest divendres, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han fet la presentació de les bases als diferents agents implicats per obrir un procés participatiu que ha de permetre acordar el document definitiu i aprovar-lo en el termini establert. La universalitat del sistema, la capacitat de donar resposta a la ciutadania i l’equitat són algunes de les bases d’aquest nou pla. Segons ha explicat el conseller Chakir El Homrani, l’objectiu és ”transformar” l’actual sistema de serveis socials perquè tingui una única porta d’entrada al sistema a través de les àrees bàsiques de serveis socials, una millora de transformació digital que tregui burocràcia als procediments actuals i perquè es ”fugi” de la visió que els serveis socials atenen en les situacions de ”màxima necessitat” sinó dotar-los d’una funció preventiva. Ha posat d’exemple que implantar ”bones polítiques ” de les capacitats parentals en les parelles que acaben de tenir un fill, poden fer evitar algunes gestions al sistema de protecció de la infància. El pla anirà acompanyat d’una memòria econòmica ja que la ”voluntat” de l’executiu és millorar el finançament dels serveis socials bàsics. El Homrani ja ha declarat que es va fer una millora en el mandat de Dolors Bassa, amb la implantació d’un contracte programa i que ara, també s’estarà treballant en un augment de la dotació a través dels pressupostos. El Homrani ha destacat que l’objectiu final és tenir una comunitat ”cohesionada” per la qual cosa veu necessari gestionar la diversitat i garantir la igualtat d’oportunitats que eliminin les desigualtats i les discriminacions.