Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Els senadors d’ERC prometen el càrrec “per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats”

ACN Madrid.-Els senadors d’ERC han promès aquest dimarts el seu càrrec “per la llibertat dels presos polítics catalans, pel retorn dels exiliats polítics catalans, fins a la constitució de la […]

Avatar
Agències 03/12/2019

ACN Madrid.-Els senadors d’ERC han promès aquest dimarts el seu càrrec “per la llibertat dels presos polítics catalans, pel retorn dels exiliats polítics catalans, fins a la constitució de la república catalana i per imperatiu legal”. Aquesta ha estat la fórmula escollida pels republicans per formalitzar la seva assumpció del càrrec, però no ha estat l’única que s’ha sentit a l’hemicicle de la cambra alta.

Pel que fa als senadors de JxCat, no han promès ni jurat durant la sessió constitutiva d’avui perquè ho han fet prèviament davant de notari. No obstant això, el senador Josep Lluís Cleries ha demanat la paraula per explicar que ho han fet per discrepàncies amb l’acatament constitucional obligatori, ja que els senadors de JxCat eren presents a l’hemicicle.Més enllà dels senadors que s’han limitat a dir que juraven o prometien la Constitució, hi ha hagut casos com el de Fernando Ros, de Vox, que ha jurat “per Espanya”, o el de Sara Vilà, d’En Comú Podem, que ha promès “pels drets humans, per la igualtat de gènere, per la justícia climàtica”. Els senadors de Terol Existeix, Beatriz Martín i Joaquín Serrano, ho han fet “per exigir l’equilibri territorial i evitar que hi hagi una Espanya desenvolupada i una de buidada”.El senador de Més Per Menorca Vicenç Vidal ha promès “amb lleialtat al poble de Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera; la d’Endavant Andalusia Pilar González ho ha fet “per Andalusia lliure”. Des d’EH Bildu, els seus representants han promès “per imperatiu legal fins que s’assoleixi la república basca”.Llop para els peus al PPAbans que els senadors comencessin a acatar la Constitució públicament, Javier Maroto (PP) ha demanat la paraula per exigir que no s’admetessin fórmules “fora del reglament”, en referència a les que van més enllà de dir que es promet o es jura la carta magna. Llop li ha respost que aquesta discussió “ja es va resoldre l’anterior legislatura” i que estendre’s en el jurament o promesa “en cap moment suposa una contravenció de la Constitució, del reglament ni del que disposa la sentència del Tribunal Suprem” sobre l’assumpte. “Aquesta presidència comparteix el criteri i no hi haurà debat”, ha reblat.