Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Els riders exigeixen un registre de plataformes per evitar una llei que “passi per sobre dels problemes més profunds”

ACN Barcelona.-L’organització Riders x Derechos, que defensa que els repartidors de plataformes com Glovo o Deliveroo operen com a falsos autònoms, ha exigit al Ministeri de Treball que la llei […]

Avatar
Agències 02/12/2020

ACN Barcelona.-L’organització Riders x Derechos, que defensa que els repartidors de plataformes com Glovo o Deliveroo operen com a falsos autònoms, ha exigit al Ministeri de Treball que la llei que ha de regular la feina dels treballadors de plataformes digitals inclogui un registre d’aquestes empreses i dels algoritmes que organitzen el treball. “No podem permetre que la nova regulació passi per sobre dels problemes més profunds i tanqui la porta al control i fiscalització d’un model empresarial conegut per tots per les seves tendències a operar de manera fraudulenta”, avisen en un comunicat. Els sindicats de la mesa de diàleg, UGT i CCOO, han amenaçat de bloquejar la negociació si l’executiu no accepta registrar les empreses i els seus algoritmes.

Fonts coneixedores de la negociació manifesten que les converses havien fet un rumb durant la setmana passada, després que el Ministeri digués que no es feia seva la proposta d’un registre de plataformes, que, a més, assenyalaven que plantejava problemes de competències amb altres ministeris del govern espanyol. Els sindicats, per contra, argumenten que el ministeri que dirigeix Yolanda Díaz va acordar amb ells un primer esborrany on sí que apareixien el registre de plataformes i d’algoritmes. Gonzalo Pino, secretari de Política Sindical de la UGT, explica a l’ACN que renunciar al registre de plataformes i als algoritmes i limitar-se a reproduir el que ja va dir el Tribunal Suprem –que els riders són treballadors per compte d’altri– i “és tant com no fer res”. A més, assenyala que si no reconsidera la seva posició, serà “difícil” arribar a un acord en la reunió de la mesa de diàleg social d’aquest dijous. “Si el govern vol fer una llei progressista que posi en el seu lloc a les plataformes, ha de contemplar el registre”, insisteix. En aquest sentit, el sindicalista assegura que en aquest registre hi hauria de figurar el conveni aplicable, l’organització dels llocs de treball, origen del capital inicial i l’algoritme que organitzi la feina en aquella plataforma.Riders x Derechos ha declarat el seu “complet desacord” davant els canvis que han denunciat els sindicats i han insistit en el fet que la regulació no es pot limitar als riders, sinó que ha d’establir les bases per a totes les plataformes digitals. “El nou marc legislatiu ha d’incloure un registre de plataformes i els seus algoritmes que organitzen la feina, perquè així puguin ser enquadrades de manera correcta en el sector que els correspon i complir amb els convenis pertinents. Les cooperatives de repartiment de tot Europa operen amb algoritmes oberts i podem dir que no entorpeixen la competència ni molts menys, només generen confiança i un millor ambient laboral”, argumenta l’associació.Els representants dels repartidors remarquen que “no es pot fer cas omís a més de 37 sentències judicials” i “maquillar la legislació vigent per donar via lliure a la manera d’operar d’aquestes empreses”, que “precaritzen de manera constant les condicions de treball”. Fonts del Ministeri de Treball afirmen que continuen fent un esforç per “establir un criteri equilibrat” entre les parts.