Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Els psicòlegs afirmen que el relat de la nena de la Noguera que denuncia abusos d’un amic de la seva àvia és “verídic”

ACN Lleida.-La Fiscalia manté la petició de 8,5 anys de presó per a un home de 81 anys acusat de fer tocaments a la neta d’una amiga el juny del […]

Avatar
Agències 15/09/2021

ACN Lleida.-La Fiscalia manté la petició de 8,5 anys de presó per a un home de 81 anys acusat de fer tocaments a la neta d’una amiga el juny del 2018 a la Noguera, quan la nena tenia 10 anys i ell 78. Es basa en la declaració de la nena i en què els psicòlegs de l’Equip d’Atenció a la Víctima (EATAV) han afirmat que el relat que va fer la menor, que ara té 13 anys, és “verídic”. La nena ha declarat que quan li va explicar a l’àvia que l’acusat li li havia intentat baixar les calces i pegar-la, la dona li va dir que exagerés el relat per aconseguir diners. Tot i que en un primer moment va denunciar que els tocaments havien estat per dins de la roba, aquest dimecres al judici ha reconegut que van ser “per fora”. L’acusat nega els fets.

Per la Fiscalia, la declaració dels psicòlegs que van atendre la nena i la declaració de la menor donen credibilitat als fets. “Tot i que hagi canviat la seva versió, no ho ha fet de manera substancial”, ha dit la fiscal encarregada del cas en el seu informe. La Fiscalia defensa que l’acusat aprofitava que la filla de l’acusat era amiga de la neta de la seva amiga i que van viure una temporada junts per dur a terme els abusos. “La nena se sentia més sorpresa perquè l’acusat era com el seu pare i li afectava més la decepció que no pas pel fet en si”, han declarat els psicòlegs, que han afegit que no van detectar que hi hagués “cap interès secundari” per part de la nena amb la declaració. “Al contrari, ella estava contrariada perquè per ella era com el seu pare”, han insistit.La nena, que ara té 13 anys, ha declarat per videoconferència que l’home estava sempre a sobre d’ella i que sempre intentava coincidir-hi. “M’acariciava d’una manera que no era normal quan estava sola”, ha relatat, fins que un dia, al garatge de casa seva, li va demanar que s’abaixés les calces. “Jo em vaig negar i ell es va enfadar i em va intentar donar una bufetada”, ha afegit. “Em vaig sentir estranya i incòmoda”, ha reconegut, tot i que l’home, en la seva declaració, que ha fet al final del judici, ha negat els fets. “Mai he fet tocaments ni a ella ni a ningú”, ha dit, i ha atribuït la denúncia a l’àvia de la menor que, segons ell, la va convèncer perquè el denunciés.La dona, per la seva banda, ha negat haver influenciat la neta perquè exagerés els fets. “Jo vaig explicar el que ella em va dir i ho vaig denunciar”, ha dit. “Fins i tot li vaig preguntar diverses vegades si segur que havia passat perquè em sorprenia”, ha afegit. Altres testimonis que han declarat, en canvi, han apuntat a l’àvia com a l’artífex del conflicte. “És mala persona i no m’estranyaria que hagués estat capaç de presentar una denúncia per aconseguir alguna cosa”, han dit diversos veïns i fins i tot el germà de la dona. A més de la pena de presó, la Fiscalia demana que s’imposi a l’acusat set anys de llibertat vigilada i que se li prohibeixi durant aquest temps comunicar-se o acostar-se a la víctima. També sol·licita una indemnització de 6.000 euros per danys morals.