Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Els productors de plantes i flors de l’Estat demanen la creació d’un fons de rescat per reactivar el sector

ACN Barcelona.-Les associacions de productors de plantes i flors de l’Estat demanen la creació d’un fons de rescat per reactivar el sector i sol·liciten poder mantenir oberts els negocis en […]

Avatar
Agències 29/05/2020

ACN Barcelona.-Les associacions de productors de plantes i flors de l’Estat demanen la creació d’un fons de rescat per reactivar el sector i sol·liciten poder mantenir oberts els negocis en cas que es produeix un rebrot de covid-19. A més, han demanat que les línies de crèdit avalades per l’ICO siguin “més accessibles” i presentin unes condicions “més flexibles” respecte a les actuals. A través d’un comunicat, les organitzacions han recordat que entre el 60% i el 80% de les vendes anuals del sector es concentren els mesos de març, abril i maig. “Estem parlant de grans pèrdues; si ningú ens ajuda, moltes empreses hauran de tancar, posant en perill els 40.000 llocs de treball directes i indirectes que genera la nostra activitat”, resa l’escrit.

En el mateix document, les associacions han anunciat que han fet arribar una carta al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, sol·licitant la intervenció “urgent” del govern espanyol perquè demani ajudes a la Comissió Europea (CE) per pal·liar els efectes econòmics provocats per la crisi del coronavirus. “Als Països Baixos es va crear un fons de rescat de 600 MEUR pel sector de la flor i la planta ornamental, autoritzat per la CE”, recorden els productors.Per altra banda, les organitzacions signants sol·liciten atorgar un període de sis mesos a les empreses per anar incorporant esglaonadament els treballadors que hagin patit un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). “Una càrrega laboral superior a la capacitat comercial de les empreses ens portarà a la fallida”, han expressat.Finalment, els productors catalans han demanat més reconeixement al sector, el qual consideren “de primera necessitat”. “Les plantes i les flors aporten beneficis mediambientals, emocionals i contribueixen a crear un entorn més saludable, per això mereixem més implicació i suport de l’administració, amb campanyes de promoció de consum del nostre producte”, apunten.Les organitzacions que signen el comunicat són la Federació de Viveristes de Catalunya (FVC), l’Associació de Viveristes del Nord-est (ASVINOR), l’Associació de Colliters i Exportadors de Flors i Plantes Vives de Canàries (ASOCAN), l’Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana (ASFPLANT), l’Associació Professional d’Horticultura d’Aragó, La Rioja, Navarra i Sòria (APHARNS), l’Associació Andalusa de Viveristes i Floricultors (ASOCIAFLOR) i l’Associació d’Organizacions de Productors de Fruites i Hortalisses d’Almeria (COEXPHAL).